Blok to ciasto (hmm... ciasto?) nie wymagające żadnych umiejętności, ale dzięki wysokiej zawartości cukru daje wiele radości :) Składniki:
podstawa:
- paczka mleka w proszku (400 gram, lepsze normalne niż granulowane)
- kostka masła
- cukier wanilinowy
- szklanka cukru
- trzy łyżki kakao
- pół szklanki wody
dodatki:
- herbatniki pti bury (3 opakowania)
- wafel zwany też andrutem
- różne orzechy, rodzynki, owoce kandyzowane itp. (ja tego nie dodaję, ale można)
No to zaczynamy! Bierzemy garnuszek i wlewamy do niego wodę oraz wrzucamy masło (pokrojone, bo szybciej się rozpuści). Wsypujemy tu też kakao i cukier.
Najtrudniejsza czynność to rozpuścić te składniki, ale nie zagotować. Generalnie wstawiamy na mały ogień i od czasu do czasu mieszamy. Jak masło się rozpuści - koniec. Odkładamy na chwilę, żeby przestygło.
Ciasteczka trzeba pokruszyć. Ja jestem leniwy - wrzuciłem do miski i kilka razy nacisnąłem pięścią. Przez to jest dużo małych okruchów. Jeśli się komuś chce, może to "ładnie" łamać. Kawałki mają być takie w miarę wyraźne, 1/8 ciastka co najmniej.
Trzeba przygotować jakieś naczynie na blok. Ja mam taką podłużną brytfannę. Wersja de lux - wykładam ją waflem (trochę jest zabawy z docięciem). Ale można dać folię (sreberko).
No to teraz już z górki. Przelewam ostudzone cośtam do miski, dodaję trochę mleka w proszku i miksu-miksu:
Aż się nie skończy mleko w proszku.
Wsypujemy ciastka i mieszamy łyżką.
Voila!
Przenosimy zawartość miski do brytfanny
A wystające brzegi wafla mogą zakryć górę ciasta:
Tak przygotowane ciasto ląduje w zamrażarce (żeby stwardniało).
Smacznego!
Komentarze (97)
najlepsze
Nie używam też wafli i nie wstawiam do zamrażarki, tylko do lodówki
Lubię takie pozostałe w masie grudki mleka.