Wpis z mikrobloga

@JavaDevMatt: Widzę, że #apple króluje :D

Ale już się przyzwyczaiłem. 50 % na moim roku informatyków używa jeden z przyrządów apple. Czy to tablet, czy komórka, czy macbook. W tym kilka osób ma full pakiet: komórka + tablet + laptop.

I co oni widzą w tym sprzęcie... nie wiem.

Może dlatego, że nigdy go nie miałem? I jedyne co mi zostało to Asus po przecenie... z Windowsem 8
  • Odpowiedz
@Rezix: jest to sprzęt drogi, ale za to działa po prostu dobrze. Początkujący developer, który ledwo co zaczyna kosztuje firmę miesięcznie prawiek 3k euro miesięcznie. Co to za wydatek przygotować mu odpowiednie miejsce pracy za jedną jego pensję?

@robroypl: albo po prostu kompiluje pod iOS? ;) Sam preferuję poskładać sobie peceta i wgrać linuksa, ale jeśli piszę z jakimiś technologiami multiplatfromowymi, to po prostu nie mam innego wyboru.
  • Odpowiedz
@Kacc: @robroypl: coś w tych kompleksach jednak jest. Rozumiem, że jeśli ktoś faktycznie potrzebuje wydajnego sprzętu do pracy, to wydaje na swoje narzędzie pracy sporo - w końcu oszczędzanie tutaj to tylko pozorna oszczędność.

Ale jednak jest masę ludzi, którzy kupuję sobie mac booka pro, do przeglądania FB. :< Ale dla porównania: podstawowy mac book air kupisz za 800-900 euro. Jeśli patrzysz na siłę nabywczą tutaj, to jest
  • Odpowiedz
@JavaDevMatt: no okej, jest pewna grupa użytkowników (głównie nastolatki), którym rodzice kupują maki 'bo ładne', ale nie dopatrywałbym się raczej tego typu ludzi wśród programistów, którzy wiedzą, jakiego sprzętu szukają i czego potrzebują.

I nie widzę problemu w wydaniu dużych pieniędzy na sprzęt przy którym się zarabia na życie i spędza nad nim kilka godzin dziennie

( ͜͡ʖ ͡€)
  • Odpowiedz
@Kacc: otóż to. Gdy np. miesiąc mojej pracy jest wyceniany w przedziale 3-5k euro (3 na etacie, 5 na kontrakcie), to jeśli mam sprzęt, dzięki któremu wykonam w ciągu roku tylko 10% więcej pracy, to już zarobiłem na dodatkowe 2 macbooki pro... prosta kalkulacja. :)
  • Odpowiedz
Jeśli patrzysz na siłę nabywczą tutaj, to jest tak jak kupowanie w PL za 800-900 zł.

@JavaDevMatt: Jesteś kolejną osobą, która popełnia ten sam błąd. Zarobki w Niemczech są obecnieprzeciętnie 3 x większe niż w Polsce, więc patrząc proporcjonalnie do zarobków, to ten laptop kosztowałby w Polsce nie 4 x mniej, a 3 x mniej. czyli 1125 - 1265zł. Nie dokonuj takich zaokrągleń, tylko, żeby to fajniej wyglądało na korzyść
  • Odpowiedz
@JavaDevMatt @Kacc: O tym właśnie mówię, jeżeli ktoś jest poniekąd "zmuszony" do pracy na takim sprzęcie. Choćby z faktu że po stokroć lepiej się piszę natywnie na danym systemie appkę. Aniżeli używając środowisk wirtualnych. Jednak nie czarujmy się gro osób, nie piszę aplikacji na ta platformę. A sprzęt ten używa do czynności który zwykły PC na Windows lub smartphone na androdzie robi tak samo dobrze. Kosztując przy tym 1/2
  • Odpowiedz
@darck: moze tez mi wychodzi x4 bo nie mam porownania np. z Warszawa, ale porownuje moja sytuacje z PL I DE to wychodzi mi nawet ponad x4. Ale nie o tym ma miała być ta zapowiedz ;p ile można katowac temat zarobkow, each ;)
  • Odpowiedz
@JavaDevMatt: ale skąd wiesz, że nie dostałbyś podwyżki w Warszawie odkąd się przeniosłeś? Poza tym jaki to ma sens porównywać twój wyjątkowy przypadek. Lepiej brać średnie do porównywania.
  • Odpowiedz
@darck: co do oficjalnie podawanej sredniej, a co do fkatycznych przpadkow widze pewne roznice. Nie moge mowic, za wszystkich, ale przeciez moge powiedziec, ze we wszystkich przapadkach emigracji, ktore znam (jest ich parenascie), to wlasnie zarobek wzrosl ponad czterokrotnie. Nie wspominam juz o warunkach pracy, czy o latwosci prowadzenia swojego biznesu, sluzba zdrowia ma nadwyzki i zwarca kase.. mozna tak wymieniac :D ...emerytury? ;). Warto po prostu pokazywac, jak jest.
  • Odpowiedz
@darck: no i wiem, ze nie powinno sie porownywac kraju zniszconego komuna z karajami Zachodnimi... sam bym sie z Polski nie wyprowadzil, gdyby nie komuna w glowach ludzi. Wystarczy pozwolic ludziom prowadzic swoj biznes w normalnych warunkach i kraj sie roziwnie. Nie chce mi sie czekac tych 20-30 lat az zmieni sie pokolenie.
  • Odpowiedz
no i wiem, ze nie powinno sie porownywac kraju zniszconego komuna z karajami Zachodnimi

@JavaDevMatt: Ja nic takiego nie napisałem. Owszem, powinno się, ale bez upiększania.

Wg. tej strony programista Java zarabia średnio miesięcznie, brutto 1540eur w Polsce, natomiast wg. niemieckiej strony taki sam programista Javy zarabia średnio 4600eur. To jest dokładnie 3x więcej. Poza tym w Polsce dostaje się troszkę więcej netto niż w Niemczech i są możliwości pracy na umowy
  • Odpowiedz