Wpis z mikrobloga

@hermes600: Wybierz taki, jaki pasuje ci najbardziej. Wybierz z noży, które już masz - swój ulubiony - i poszukaj podobnego modelu.

Polecam serię z nylonową rękojeścią (fibrox), odradzam natomiast noże kute. Kute są droższe, wyglądają ładniej, ale ponieważ mają grubsze ostrze, tnie się nimi moim zdaniem gorzej. Mam oba - kuty i fibrox - wolę zdecydowanie ten drugi. Jest cienki i ostry jak skalpel. Trzeba naprawdę uważać na paluchy.

Pamiętaj, że
@hermes600: Ja wolę małe noże, według mnie są lepsze w codziennej pracy w kuchni.

Nóż 20 cm i większy przydaje mi się wyłącznie do krojenia kapusty albo sałaty :)

Mam 3 sztuki takie - kupiłam najpierw jeden a potem dokupiłam jeszcze dwa, żeby nie szukać pod stertą brudnych garów na dnie zlewu ;)

http://www.swissknife.pl/produkt/99,Noz-do-obierania-jarzyn-Victorinox.html

I jeden taki - ładniej wygląda ale jest zdecydowanie mniej poręczny, zazwyczaj leży w szufladzie

http://www.swissknife.pl/produkt/156,Noz-kuchenny-Victorinox-dlugosc-ostrza-10-cm.html