Wpis z mikrobloga

@kocham_jeze: poprzednio było mathematical investigation

Może Theorema Egregium Gaussa czyli co można zrobić z kawałka blachy nie niszcząc jej.

Podpowiedź 1: Złote Tarasy raczej nie, potrzeba specjalnych elementów,

Podpowiedź 2: Dworzec Ochota też nie

Podpowiedź 3: Ford T raczej tak
@kocham_jeze: Nie tu stawiam problem. Jest problemem, ale zwróć uwagę, że żeby zachować zerową krzywiznę całość jest sparkietażowana i stworzona z całkiem płaskich kawałków, a zatem pod wskazanym przeze mnie względem nieciekawa.
@kocham_jeze: Możesz opisać zastosowanie złotego podziału w architekturze i urbanistyce jakiegoś miasta średniowiecza. Przykładowo warszawskie stare miasto jest wybudowane na planie z zastosowaniem złotego podziału. W Kwartalniku architektury i urbanistyki t.3/1956 masz to świetnie opisane na przykładzie warszawskim.
@kocham_jeze: niestety..

tutaj masz dokładniejsze dane co do artykułu http://bazhum.icm.edu.pl/bazhum/element/bwmeta1.element.dl-catalog-f63eb9ae-ab87-4b8f-9fcf-39edbe7f66d4?q=bwmeta1.element.dl-catalog-e7b3e107-df5b-4148-a1bb-e3ef832cabcf;0&qt=CHILDREN-STATELESS

Nie wiem z jakiego miasta jesteś, jeśli z Warszawy to książka dostępna jest w Bibliotece na Koszykowej, jeśli jednak nie to sprawdź w którym roku powstało twoje miasto. Gdańsk z tego co pamiętam też jest zaplanowany przy pomocy złotego podziału. Kraków podobnie. Nie mam niestety materiałów. Dotąd tylko w swoim mieście się zagłębiałem :)
@hsvduivbsh: Szczecin. To, co nam zaplanowali według złotego podziału pewnie zostało zniszczone podczas wojny i nie odbudowane :l Może w Śródmieściu znajdzie się jakiś przykład. Poszukam tego artykułu w bibliotece, dzięki!