Wpis z mikrobloga

I znowu mam ból d--y. K---a najwyższe stypendium socjalne na mojej uczelni wynosi +/- 950zł, stypendium za dobre wyniki w nauce +/- 450zł. Gdzie tu sprawiedliwość? Wystarczy że udowodnisz że masz zerowe lub niewielkie dochody na członka rodziny i już zgarniasz za darmo hajs. Zawsze tak było od podbazy po studia i zawsze w-----a mnie to tak samo. Moi rodzice pracują legalnie płacą wszystkie podatki i w życiu nic nie dostałem od państwa bo zawsze moje dochody wychodziły poza widełki. A ludzie których rodzice pracują na czarno u niemca ciągnąc grubą kasę, jeszcze mają czelność składania wniosków o pomoc socjalną, czy to obiadki w podstawówce czy to stypendia socjalne na studiach.

#studia #boldupy #stypendia
  • 36
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mmichalus: A później ktoś, kogo rodziców teoretycznie stać, ale mu nie dadzą, nie idzie na studia, a jakiś nierób będzie się bujał na samych trójach po różnych kierunkach, byle tylko hajs mieć za darmo... Też mnie to w-----a, studia to nie gimnazjum, nie każdy musi skończyć.
  • Odpowiedz
@mmichalus: dokładnie tak, ojciec kumpla siedzi w Hiszpanii i tam zarabia, w PL zarejestrowany jako bezrobotny a młody ciągnie od uczelni prawie tysia :/ a moi rodzice legalnie od zawsze w PL i c---a z tego mam :(
  • Odpowiedz
Dodam jeszcze, ze ostatnia reforma PO przesunęła polowe dotychczasowych środków ze stypendiów naukowych na właśnie socjalne.

Wybraliscie socjalistów to macie socjalizm.
  • Odpowiedz
@mmichalus: żeby Ciebie bardziej w-----ć to Ci powiem jeszcze, że ALIMENTY NIE WLICZAJĄ SIĘ DOCHODU w stypendium !!!! To mnie rozpeirdoliło. Jak ktoś ma rozwiedzionych rodziców i jest "przypisany" do matki to najczęściej ma na papierze dochód 0 lub kilka stówek, a stary płaci po 500 czy 1000 zł na głowę.
  • Odpowiedz
@mmichalus: z tym, ze studenci z ajfonami chodza po stypendia socjalne to prawda xD tzn. jest to oczywiscie taka metafora, ale faktycznie znam taka sytuacje gdzie ktos kto mial bardzo dobrze ustawiona rodzine lazil jeszcze po socjal :) oczywiscie owocnie
  • Odpowiedz
Gdzie tu sprawiedliwość?

Moi rodzice pracują legalnie płacą wszystkie podatki i w życiu nic nie dostałem od państwa bo zawsze moje dochody wychodziły poza widełki. A ludzie których rodzice pracują na czarno u niemca ciągnąc grubą kasę, jeszcze mają czelność składania wniosków o pomoc socjalną, czy to obiadki w podstawówce czy to stypendia socjalne na studiach.

@mmichalus: Witamy w KNP ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@mmichalus: a gdzie jest sprawiedliwość w tym, że ktoś idzie na kierunek, gdzie progi są tak wysokie, że ciężko się dostać, a kierunek jest tak trudny, że ciężko się utrzymać, a jakiś ktoś bierze na filologii o----------u stypendium naukowe za naukę ze slajdów o unii europejskiej?

Kiedyś pamiętam jak to w kolejce do dziekanatu jeden chłop mówił jak to dostał naukowe i sobie za te pieniądze kupił jakiś dobry aparat
  • Odpowiedz