Wpis z mikrobloga

@robson2222: Ja miałem w liceum turbo pascala + delphi, fajny język na początek ale kompletnie nie potrzebny na początek. Python jest idealny na początek, łatwy fajny i przyjemny i ma naprawdę wiele możliwości (chociażby robienie gifów :D) czy pisanie skryptów dla raspberry :) Na pewno nie będziesz żałować.
@robson2222: W przeciwieństwie do tego, co pisało kilku kolegów wyżej - na początek absolutnie nie C++. To jest bardzo skomplikowany język z wieloma dziwactwami i niedoskonałościami odziedziczonymi z dawniejszych czasów, gdy miał być kompatybilny z C. Ponadto ma już swoje lata i momentami wymusza pisanie w stylu, od którego już się dzisiaj odchodzi, a więc mógłby wyrobić Ci złe nawyki w bardziej nowoczesnych językach.

Żeby było jasne: jeśli myślisz o karierze
@alkan: Przechodziłem Turbo Pascala na dwóch szczeblach nauczania i nie polecam. Właśnie to wszystko co opisałeś jest u nas jedną z tych gorszych przystosowań starej szkoły programowania, która jest wysoko przeceniana w tym przypadku. Na (Turbo) Pascala szkoda po prostu czasu, i z nim i bez niego trzeba poświęcić czas na nauke i imho lepiej to już robić na konkretnych rozwiązaniach, a nie zabytkach :D Każde ćwiczenie z programowania można przeprowadzić
@repulsive: Tylko widzisz, problem jest następujący: jaki język wykorzystywany w biznesie z jednej strony będzie dostatecznie prosty, żeby kogoś kto nigdy nie programował nie zniechęcił nawałem zagadnień, a z drugiej strony nie będzie to język skryptowy pozwalający na robienie wszystkiego, bo jest nastawiony na pisanie szybko, a nie dobrze?

I to jest całkiem dobre pytanie. Jakie Ci przychodzą na myśl języki tak w miarę powszechnie wykorzystywane? Mnie: Java, C++, Python, Ruby,
@robson2222: Spójrz na oferty pracy: wszędzie C# vs Java - do wyboru. Natomiast jeśli lubisz frontend, nie masz listy grafików do ubicia, kochasz IE itd. to możesz iść w stronę JS (jQuery, Knockout, Angular).