Wpis z mikrobloga

#elektronika #elektroda #januszelektroniki #serwispc #serwis #komputery

No cześć ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Mam nadzieję że nie potraktujecie mnie jak na elektrodzie ani jak te dałny z tagu programowanie ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Mam już chyba ze 3 laptopy w których padły karty graficzne, serwis oczywiście liczy sobie standardowo 400zł za wymianę BGA, a jako że jestem mocno "cebula" to wszystkie wygrzałem w piekarniku. Działają, ale raczej to kwestia czasu zanim padną ( ͡° ʖ̯ ͡°)

Tak sobie trochę poczytałem o wymianie BGA i powiedziałem sobie: "a c--j mi w dupę, spróbuje sam naprawić".

Niestety potrzebuje do tego kilku rzeczy, tak więc jeśli ktoś chciał by mi doradzić zakup całego zestawu do wymiany BGA to chętnie posłucham opinii mirków:

1. Stacja lutownicza hot air - to największy wydatek, nie wiem jaką wziąć żeby było najtaniej ( ͡° ͜ʖ ͡°)

2. Lutownica kolbowa ? Potrzebne to to czy obejdzie się i bez tego skoro będę miał stację lutowniczą ?

3. Cyna ? Gdzie, jaka, gdzie najtaniej ?

4. Pasta lutownicza ? -||- te same pytania co u góry.

5. Gdzie zamawiać układy BGA ? Są może jacyś hurtowi dostawcy którzy obsługują takich szaraczków którzy chcą kupić pojedyncze układy ? ( ͡° ͜ʖ ͡°)

6. Aha, widziałem w tych śmiesznych filmikach że przy "wytrawianiu" tych miejsc po starych układach, ci serwisanci biorą lutownicę i miziają nią pcb takim wrzecionkiem, czo to ? ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • 13
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@armco_pussy: Całosć chyba i tak wyjdzie drożej niż te 400 no chyba, że chcesz się tym zajmować dłużej. Poza tym sprawa nie jest taka prosta, ale też nie jest niewykonalna w domowych warunkach.

1.Stacja niech będzie tania ale chociaż niech ma cyfrowe wskazania temperatury. Prócz tego i tak mierzyłem temperaturę pirometrem na płycie.

2. Potrzebna aby ściągnąć resztki cyny z płyty i układu
  • Odpowiedz
@armco_pussy: To jest właśnie czyszczenia padów ze starej cyny za pomocą taśmy miedzianej tzw. wick.

Zapomniałem dodać, że jeszcze potrzebne jest sito do zakulkowania układu.
  • Odpowiedz
@armco_pussy: http://www.elvikom.pl/

Poczytaj tam sobie. Hot-air sam dużo nie da, 70% grzania to podgrzewacz. Zobacz jak są zbudowane stacje do BGA.

Sam mam stacje do BGA "DIY" - na podczerwień. Nie wyobrażam sobie, robić tanim hot-airem, bez grzania czymś z dołu - albo zabijesz układ, albo płytę, albo oba. Nawet przy kupnych stacjach za 5-10k (są to stacje z niższej półki) trzeba trochę wprawy - i wiedzieć sporo na ten temat, aby dobrać profil, zmodyfikować odpowiednio pod daną płytę, wiedzieć kiedy ściągnąć układ - aby nie zerwać padów. Nie mówiąc o czyszczeniu
  • Odpowiedz
@mac_jg: ale że stacja na podczerwień ? Jak robiłem rozeznanie wśród serwisantów to wiekszosc mówi że to kwestia dobrego wygrzania tego układu żeby bga samo odeszło, wiem że teoria jest piękna i w praktyce tak łatwo to może nie wyglądać ale jakby każdy serwis robił to stacją na podczerwień za 5-10k to średnio było by to opłacalne. Bo za nim inwestycja by się zwróciła to musieli by mieć zajebisty obrót
  • Odpowiedz
@armco_pussy: No to spytaj się @naprawalaptopow czy innych serwisów, które dają gwarancje na usługi.

Są oczywiście tacy co korzystają z hot-air, ale na pewno od spodu jakiś podgrzewacz mają.

Jest też bardzo dużo delikatniejszych płyt, które np. przy grzaniu punktowym się mogą wygiąć. Spróbuj najpierw hot-airem wylutować - bez
  • Odpowiedz
@mac_jg: chodzi mi po prostu o to czy jest to wykonalne by wylutować i zlutować BGA używając HA.

Wiem że nie można tak na chama przystawić dyszy do układu i czekać aż się sam odklei, ale patrząc na filmy instruktażowe to nie widze w nich żadnej finezji czy ostrożności ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Sam kiedyś odklejałem radiatory które dosłownie spiekły się z układem, bo fabrycznie zamiast
  • Odpowiedz