Wpis z mikrobloga

#bieganie #pytanie jestem początkującym biegaczem i mam pytanie. Klujący ból w stopie i kolanie to coś normalnego dzień po biegu cZy nie?
  • 13
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Queltas: Po biegu u początkującego naturalne mogą być zakwaszone, obolałe mięśnie. Silny ból w stopie i kolanie to sygnał, że coś jest nie tak. Może za ostro trenujesz? Masz złe dobrane obuwie? Masz jakieś zwyrodnienia stawów? Za mało czasu poświęcasz na regenerację/rozciąganie/rozgrzewkę? Lepiej trochę przyhamuj, żeby sobie nogi na amen nie załatwić. Jak jesteś bardzo początkujący to spróbuj marszobiegów. Jak będzie nadal bolało to nie szukaj rad w internecie tylko
  • Odpowiedz
@Queltas: Nie sądze, żeby to była kwestia butów szczerze mówiąc. Nie w tak krótkim czasie IMO. Odpocznij trochę, jak po kilku dniach nie minie to do lekarza.
  • Odpowiedz
@Queltas: Jak biegasz w zwykłych trampkach, po chodniku/betonie, do tego lądujesz na pięcie to ostro dostają w kość kolana. Zainwestuj w buty do biegania chociażby najtańsze z lidla albo decathlonu.
  • Odpowiedz
@Queltas: Nie jest to jakaś patologiczna nadwaga. Zaczynałem biegać mając 77 kg przy 170 cm. I biegałem w zwykłych Adidas na początku. Może nogi nie przyzwyczajone. Nie popadałbym w paranoję, żeby od razu na buty coś zwalać.

No i dystans zmniejsz. Na początku, przy takiej wadze biegaj lepiej 3 km niż 10. Lepiej częściej a mniej na początku moim zdaniem. Wyrobisz nawyk i organizm powinien trochę metabolizm zmienić jak będzie
  • Odpowiedz