Wpis z mikrobloga

Mireczki, proszę o pomoc. Mam coś takiego: Arduino UNO, Motor shield R3, dwa silniczki na 6V. Jakie i gdzie podpiąć zasilanie? Ja widzę takie opcje - zasilanie przez gniazo na Arduino UNO, przez wyjście zew. zasilanie na Motor shieldzie, mogę też podłączyć osobne pod silniczki. Co muszę podłączyć by wszystko miało zasilanie? Wystarczy podpięcie zasilania na motor shieldzie, czy nie?

#arduino
  • 23
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Motor shield R3

@OldPike: Shield potrzebuje zasilania logiki i oddzielne do silnikow, logika moze byc z arduino, natomiast zasilanie silnikow musi byc oddzielne
  • Odpowiedz
@bst: Czyli podpinam zasilanie albo pod gniazdko na UNO, albo pod wejście zasilania na shieldzie - to zapewni zasilanie całej logiki, a następnie osobno pod silniczki w osobnym obwodzie?
  • Odpowiedz
@parsiuk: a potem sie okazuje ze trzeba sterowac czlowiekiem kazdy silnik z osobna zeby jechalo prosto, albo wstawic enkodery czy cos.. :)
  • Odpowiedz
@OldPike: ta. Zasilanie dla silników wprowadzasz na Vin. Silniki podpinasz do A i B. Arduino prund na tym zdjęciu pobiera z USB. Musisz zasilanie podpiąć do gniazda tego okrągłego.

Ew. możesz całe zasilanie podpiąć do gniazda na płytce Arduino (tego okrągłego) tylko. Nie wiem ile możesz tak puścić. Ja mam całe zasilanie Arduino + Motor Shield przez to właśnie okrągłe gniazdo. Jako zasilania używam 9.6V baterii z karabinu ASG. ;)
  • Odpowiedz
@OldPike: jedna sprawa. Jak masz podpięte zasilanie i USB w tym samym czasie, to nie odpinaj zasilania.... Najpierw odepnij USB, potem zasilanie. ;)

• Odpowiedz
@parsiuk: zabrałem się za składanie, niedługo poleci zdjęcie :), mam jeszcze jedno pytanie. Czy w momencie jak mam podpięte zasilanie z tego okrągłego gniazda i zasilanie silniczków na shieldzie - to też ważna jest kolejnosć podpinania/odłączania zasilania jak w przypadku tej opcji z podpiętym zasilaniem ard przez USB?
  • Odpowiedz