Wpis z mikrobloga

Mam takie pytanie dot programowania morze mondre morze głupie niewiem ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Mamy 1500 stron dokumentacji jakiegoś języka. I teraz pytania.

Czy to jest wszystko na temat tego języka czy są jeszcze jakieś inne magiczne funkcje, których nie ma w oficjalnych paierach?

Ile stron powinien umieć Junior/Normal/Senior programista?

Ile projektów powinien zrobić junior/normal/senior, żeby mógł ubiegać się na swoje stanowisko.

Przyjdzie mi jeszcze jakieś inne głupie pytanie to dam znać ( ͡° ͜ʖ ͡°)

#januszeprogramowania #januszeinformatyki #naukaprogramowania
  • 11
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@szalony_fizyk: Wkuwanie dokumentacji na pamięć to chyba najgorsze, co możesz zrobić. Będziesz miał po sporym wysiłku tonę suchej wiedzy, z którą nie będziesz wiedział co robić. Lepiej jest postawić sobie jakiś cel, np. napisanie aplikacji do obsługi sklepu internetowego, podzielenie tego na mniejsze zadania i określenie sobie, w jaki sposób chce się je wykonać. To na tym etapie najlepiej konsultować się z bardziej doświadczonymi programistami, czy nie wpędzisz się w
  • Odpowiedz
@szalony_fizyk: Powiem tak, nie ma głupich pytań, choć tutaj już prawie zwątpiłem. W dokumentacji powinno być wszystko, ale pamiętaj, że co jakiś czas wychodzą nowe wersje. I, że można dołączać biblioteki zewnętrzne także ogólnie nie ma końca. Pytanie o to ile stron powinien umieć dany programista jest absurdalne. Myślę, że nikt nie uczy się programować czytając dokumentację języka. Całe clue polega na tym, żebyś wiedział w jakiej sytuacji jakiego rozwiązania
  • Odpowiedz
@pwone: hmm.. junior nie musi mieć żadnego projektu. No ale to jak? Umiem hello world w pythonie i rubym, mam się zgłaszać do pracy i tam mnie wszystkiego nauczą? Sorry, ja nie siedzę w tym byznesie.

Ok, powiedzmy ze umiem cos wiecej niz to nieszczęsne hello world

Przychodze do pracy, szef mi mówi "Słuchajcie robimy aplikację dla naszego klienta. Gościu chce to i
  • Odpowiedz
@szalony_fizyk: Programista to nie jest człowiek, który zna jakiś język programowania. Nawet bym powiedział, że można znać język, ale programistą nie być. Programista musi znać algorytmy i wzorce programowania (jeśli nie wiesz co to jest to poszukaj w googlach), a wtedy w sumie opanowanie języka to tylko formalność. Nie wiem jak to wytłumaczyć laikowi, ale porównajmy to do mechanika samochodowego. Ty pytasz jak długa jest dokumentacja silnika powiedzmy Volvo 1.8
  • Odpowiedz
@pwone: ok spoko, kumam analogię.

No ale nadal nie rozumiem zatrudnienia takiego gościa w firmie. Rozumiem, że jego głównym zadaniem na początku zrobienie tego wzorca projektowego, a potem rozpoczęcie pisania programu w oparciu o dokumentację?

Siedzi sobie taki juniorek i kmini co by tu wklepać, tak? Jak czegoś nie wie to czyta tutoriale w necie?
  • Odpowiedz
@szalony_fizyk: Nie, nie, nie. Wzorce projektowe to utarły najtęższe umysły i do tego powstały przez lata doświadczeń, a i tak ze słusznością niektórych to do dzisiaj można się kłócić. Ani młodszy, ani starszy programista nie tworzy wzorców programowania. Juniorek dostaje np. takie zadanie: rejestracja nowego konta użytkownika. Co musi zrobić? Utworzyć formularz w którym użytkownik wpisze swój login, hasło, jakieś tam inne dane, ewentualnie jakiś sposób autoryzacji. Potem wpis do
  • Odpowiedz
@pwone: Dobrze czujesz. Nie jestem programistą, ale chciałbym nim być i cały czas poszerzam swoją wiedzę. ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Jestem młody, więc mam szanse się wszystkiego douczyć. Algorytmy coś tam liznąłem. Uczę się dalej.

Dzięki za pomoc!
  • Odpowiedz
@szalony_fizyk: Skoro nie jesteś programistą, ale chcesz nim być to zamiast zaczynać od nauki jakiegokolwiek języka zacznij od nauki algorytmów i struktur danych. Albo chociaż ucz się równocześnie jednego i drugiego. Znalazłem taką książkę - piszą, że jest dobra, mi jednak na studiach polecali inną, co prawda 2x droższą, ale ogarnąłem po niej. Nie mogę sobie jednak przypomnieć autora teraz. Na jutro postaram się dowiedzieć.
  • Odpowiedz