Aktywne Wpisy
onucoutkajpysk +369
Łapcie przykład prawdziwej aktywistki, która zajmuje się realnymi problemami, a nie lata do Arabów walczyć z ropą. Spalając jednocześnie te źle paliwa kopalniane.
#bekazlewactwa
#4konserwy
#konfederacja
#bekazlewactwa
#4konserwy
#konfederacja
magazynierka_4k +14
Tak jeszcze na fali wczorajszego hejtu na GTA VI, mam dzisiaj pytanie na serio - podobała Wam się fabuła piątki?
Ja pamiętam, że zagrałam jakoś chyba 2016 rok, przeszłam i zapomniałam, nic mnie nie porwało w nitce fabularnej. Wróciłam kilka lat później, nie doszłam nawet do momentu jak Michael spotyka Franklina przy kradzieży auta z Jego posesji.
Czyli u mnie - totalnie na nie. Jak u Was?
#gtav #gta6 #gta #gry #
Ja pamiętam, że zagrałam jakoś chyba 2016 rok, przeszłam i zapomniałam, nic mnie nie porwało w nitce fabularnej. Wróciłam kilka lat później, nie doszłam nawet do momentu jak Michael spotyka Franklina przy kradzieży auta z Jego posesji.
Czyli u mnie - totalnie na nie. Jak u Was?
#gtav #gta6 #gta #gry #
Podobała się Wam fabuła GTA V?
- TAK 46.2% (565)
- NIE 32.7% (400)
- NIE WIEM 21.0% (257)
Składniki:
1 porcja rosołowa
1 pęczek włoszczyzny (3 marchewki, seler z natką, korzeń pietruszki z natką, 3 ząbki czosnku, 1 por, 1 duża cebula, ziele angielskie, liście laurowe, ziarenka pieprzu)
garść posiekanej kolendry
1 marchewka duża
1 szklanka czerwonej soczewicy
1 papryczka chilli (ja użyłam zielonej pepperoni)
garść suszonych moreli
2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
1 łyżeczka utartego świeżego imbiru
1 łyżeczka Powder Curry Hot z firmy MIDA'S (dostępne w Magnolii w sklepie z przyprawami świata)
świeżo mielony pieprz
sól morska
cieciorka
kukurydza
groszek
1 łyżka masła
2 łyżki oliwy z oliwek
1/2 łyżeczki pieprzu syczuańskiego (dostępny w Lidlu podczas tygodnia azjatyckiego)
1 łyżeczka czerwonej mielonej papryki ostrej
Przygotowanie wywaru:
Wywar do zupy przygotowujemy tak jak robimy tradycyjny rosół. Na ogół powinien to być wywar tylko warzywny ja natomiast zrobiłam z wywaru rosołowego, bo po prostu wolę zupy na wywarze mięsnym. Są one dla mnie zdecydowanie bardziej smaczne i treściwe. Także każdy chyba z nas wie jak ugotować rosół :) wywar może być gorący. Najważniejsze by warzywa były pokrojone w kostkę. I po ugotowaniu pozostawić w wywarze jedynie marchewki, pietruszkę, seler, cebulę, czosnek i ziarenka ziela i pieprzu.
Przygotowanie zupy:
W drugim garnku roztapiamy masło wraz z oliwą. Dodajemy do niego utartą na grubych oczkach marchewkę, chwilę smażymy. Dodajemy opłukaną na sitku soczewicę, posiekaną paprykę, czosnek i imbir. Smazymy około 5 minut. Dodajemy posiekane morele oraz 1/2 łyżeczki ziarenek pieprzu syczuańskiego. Powoli zalewamy składniki bulionem, tak około 2.5 litra bulionu (wraz z warzywami jakie w nim są). Do gotującej się zupy dodajemy mieloną paprykę i curry. Dodajemy także posiekaną natkę około 1 łyżki i kolendrę. Doprawiamy solą i pieprzem. Całość blendujemy.
Do miseczki nakładamy groszek i kukurydzę. Nakładamy gęstą zupę. Kleks jogurtu naturalnego i cieciorka.
Gotowe !!!
#gotujzwykopem #gotujzmikroblogiem #kuchniaindyjska #zupa