Wpis z mikrobloga

#android #androidapk #programowanie

Wie ktoś może jak wyglada kwestia dwóch poniższych podpunktów?

1. Dostosowanie rozmiaru ekranu dla aplikacji na telefonie i tablecie- czy wystarczy jedna aplikacja, czy dla każdej wersji muszę dawać inną rozdzielczość? Czy samo mi przeskaluje?

2. Jak wygląda kwestia zabezpieczeń aplikacji na google play? Czy da się ją spiracić, czy google dało już odpowiednie zabezpieczenia?

Mam pomysł na aplikację, ale chcę się upewnić co do powyższych punktów.
  • 17
@Zeroize: 1. domyślnie android będzie skalował z tego co dostanie, więc działać będzie jako tako i wyglądać też jako tako. Prawidłowym podejście jest zrobienie kilku interfejsów pod różne orientacje / ekrany (typu mała pionowa komórka + duży poziomy tablet). Sam kod pozostaje niezmienny - system sam sobie wybierze najbardziej dopasowaną formatkę.

2. wszystko da się spiracić
Czyli gdybym chciał sprzedać aplikację, to muszę dać taką cenę, żeby ludziom się nie chciało tego piracić? Powiedzmy, że od 2 złotych do 5 złotych za aplikację, w zależności od stopnia złożoności. Szacuję, że może być nawet około 30 tys. do 50 tys. pobrań w ciągu roku, ale to tylko gdybanie. Jeszcze ewentualnie zrobić grę za darmo, ale z lokowaniem reklam, tylko pewnie z tego nie ma za dużego zysku. Jeszcze tylko
@Felonious_Gru: @asterix61: Programowanie w C#, C++, Python, Java i takie tam. Napisałem nawet grę na Windows Phone 7.5 na obronę pracy inżynierskiej. Kwestia adaptacji. Po prostu nigdy nie używałem żadnego urządzenia mobilnego z Androidem i stąd moje pytania. Z czasem będę chciał też przejść na IOS, ale chcę sprawdzić, czy moja teoria z Androidem jeśli chodzi o popyt na grę spełni w praktyce. Jako, że android oferuje darmowe API do
@sierzchula: Filmów nie oglądam, a jak już to oglądam w kinie. 15 złotych do 25 złotych za bilet to nie dużo zwłaszcza, że się chodzi max 2x w miesiącu. Z gier mam tylko darmowe MMO, gdzie z reguły gram tylko w WOT-a, oraz to co za free złapię na originie i steamie. Muzyka tylko na youtubie, wrzucie lub to co kupię.