Wpis z mikrobloga

Tak działa wolny rynek

Polska furtką dla amerykańskiej firmy wysyłkowej Amazon

Nie podoba wam się 10€ na godzinę? To my otwieramy centra w Polsce a tam będą pracować za 3€ ?

Polska wciąż wygrywa kosztem, ale jak długo jeszcze?

Każdy #kuc wyznawca #krul twierdzi, że on też kiedyś będzie miał firmę i będzie chciał minimalizować koszty.

#ekonomia #wolnyrynek #amazon
  • 21
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@rzet: Takie życie Bożenko. Więcej ludzi będzie mieć pracę przynajmniej. Dla wielu te pieniądze to naprawdę wiele zmienią. Sad but true bro.
  • Odpowiedz
  • 2
@rzet: A teraz jaka ukraińska praca tania... Do czasu aż nie będziemy generować innowacji nie ma szans na poprawę.
  • Odpowiedz
A teraz jaka ukraińska praca tania... Do czasu aż nie będziemy generować innowacji nie ma szans na poprawę.

@Alver: no w/g #krula i wyznawców niewidzialna ręka wszystko naprawi. Szczególnie w Polsce niewidzialna ręka lubi wszystko co w zasięgu.

Ktoś mi ostatnio chiny dawał jako przykład szybkiego wzrostu z brakiem regulacji. Chiny które inwestują biliardy w R&D. Podczas gdy u nas cały zysk jest eksportowany do
  • Odpowiedz
Każdy #kuc wyznawca #krul twierdzi, że on też kiedyś będzie miał firmę i będzie chciał minimalizować koszty.

@rzet: Nie słyszałem, żeby chociaż 1/5 zwolenników wolności i odpowiedzialności za własne czyny deklarowała się jako przyszli przedsiębiorcy. Możesz powiedzieć, skąd masz takie informacje?

A fakt, że Amazon będzie u nas zatrudniał n tysięcy ludzi jest oczywiście super.
  • Odpowiedz
Ja tam wolę, żeby było kilkaset nowych miejsc pracy za 3 ojro na godzinę, niż by ich nie było. Małe to bezrobocie mamy? Dumą się nie najemy.
  • Odpowiedz
@rzet: nie jesteś lewak, co najwyżej roszczeniowiec.

"too big to fail" oto problem. takie firmy są mocno powiązane z politykami, którzy w razie co drukują kasę aby je uratować. co robiła Angela podczas najgorszego dołka? skupowała stare samochody, żeby uratować fabryki VW. czyli VW nie może upaść. na jego miejsce nie może powstać nic nowego. brak konkurencji. monopol. rynek podzielony miedzy kilka firm, a jeżeli powstaje coś nowego, ciekawego natychmiastowa
  • Odpowiedz
jeżeli powstaje coś nowego, ciekawego natychmiastowa akwizycja. przykład IVONA Software przejęta przez Amazona.

@jenek_merkito: Bez przesady, nikt właścicieli Ivony do tego nie zmusił. Chcieli dostać kasę, to sprzedali. Ile to już takich firm w Polsce było? To jest jeden z powodów dla których nie powtanie u nas "polska Nokia" czy jakiś inny gigant.
  • Odpowiedz
@nikifor: ja im się nie dziwię. i tak ktoś by ich pochłonął, albo zniszczył wcześniej czy później. a podobno narzekali, że nie są wstanie dalej tego w Polsce rozwijać. Amazon otwiera wiele rynków.

ps sprzedawanie to nie jest żaden "powód" tylko "następstwo"
  • Odpowiedz
bo oni 10 a my tylko 3 ?

lewak by powiedział: dajcie im 2, a do tego 1 na fundusz pracowniczy który my im zorganizujemy ;)

@jenek_merkito: aha to jak chce podwyżkę do poziomu porównywalnego jak inny za taką samą pracę to znaczy roszczeniowiec.

aha.
  • Odpowiedz