Wpis z mikrobloga

@UlrikeM: Też o takim czymś myślałem jak otrzymałem czujnik temperatury :) Dobra rzecz do nauki, nic poza tym. No chyba że robisz inteligentny dom :D
  • Odpowiedz
@UlrikeM: Moim zdaniem źle podchodzisz do tematu. Klima powinna być cały czas włączona, a sterowanie temperaturą powinno być realizowane za pomocą otwierania i zamykania wlotu ciepłego powietrza z nagrzewnicy.
  • Odpowiedz
@piotreek88: Myślałem o tym co napisałeś i nie jest tak. Przynajmniej nie we wszystkich autach. U forda działa to tak, ze sprężarka jest uruchamiana elektromagnetycznym sprzęgłem i co jakiś czas sie wyłącza. @gromwell: Na razie nigdzie. Jechałem z rozowympaskiem jej autem i sobie pomyślałem, czy by się dalo tak zrobić u niej. Ma manualną klime. Może jak kupie za jakiś czas samą atmege to poskladam to do kupy
  • Odpowiedz
@UlrikeM: Sprężarka w każdym aucie się wyłącza, gdy w układzie jest odpowiednie ciśnienie czynnika chłodzącego (nawet co 30 s. może się włączać i wyłączać), ale to nie znaczy, że nie chłodzone jest powietrze na parowniku wewnątrz samochodu. Przy klimatyzacji automatycznej podnoszenie temperatury odbywa się przez nagrzewnicę, czyli tak samo jak ogrzewanie auta w zimie.
  • Odpowiedz