Wpis z mikrobloga

#windows #komputery i #linux też

Mam linuxa i chce zainstalować z powrotem windowsa i jestem teraz przy wyborze partycji, ale nie mogę na nich(właściwie na jednej, bo jedna z systemem, druga efi, trzecai swap) nic zrobić, bo inny system plików.

I tu moje pytanie, czy jak usunę wszystkie te partycje to będę mógł stworzyć ją ponownie, tak żeby dało się tego windowsa instalować. Pytam serio, bo ja to taki #januszeinformatyki jestem i zawsze jak win instalowałem to było dalej i dalej, a na końcu enter ;)
  • 9
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Boxtick: Ja proponuje koegzystencje dwóch systemów. Tylko jak będziesz tworzył partycje to zrób jedną więcej (jedną dla linuxa, nie potrzebujesz swapa ani rozgraniczać /home jak jesteś laik) a linux potrafi uratować czasem życie.
  • Odpowiedz
@bolb: Linuxem się może jeszcze pobawię, ale na pewno będzie to się działo na maszynie wirtualnej. Tak jak z linuxem, to się z żadnym windowsem tak nie przejechałem.
  • Odpowiedz
@Boxtick: Ja bym sformatował wszystkie partycje. Potem je pousuwał i utworzył nową zgodną z Windowsem - najlepiej NTFS. Ewentualnie możesz sobie stworzyć 2 partycje NTFS - jedną systemową, a drugą na dane i dodatkowy soft. Możesz mieć dwa systemy na raz tak, jak pisze @bolb, ale wszystko zależy od tego, czy jest Ci to potrzebne. Jak masz trochę lepszego kompa i sporo RAM-u, to do zabawy proponuję toole
  • Odpowiedz