Wpis z mikrobloga

Zaczynam się uczyć od nowa programować, nie robiłem w tym kierunku nic przez jakieś 3 lata, więc jestem trochę nie w temacie. Wybrałem C++, bo już jakieś pojęcie o nim mam, tak do wskaźników. Moje pytanie brzmi: jakie IDE wybrać? Kiedyś używałem Code::Blocks, czy nadaje się to do bardziej profesjonalnego użytku? Nie chcę się przesiadać potem, wolałbym od razu zacząć w jakimś programie, którego będę używał też w przyszłości.

#programowanie #cpp
  • 19
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Modelowy: Daruj sobie Code::Blocks, szkoda nerwów. Polecam Visual C++ Express - to w pełni funkcjonalne, darmowe IDE. QtCreator jest też niezły i niekoniecznie trzeba w nim pisać programy z użyciem Qt.
  • Odpowiedz
@Modelowy: Ok. Więc tak:

Windows:

- Microsoft Visual C++ nie jest złym IDE. Jednakże nie mam pojęcia jak dobrze wspiera C++x11 (czyli najnowszy standard). Podpowiadanie składni itp. wszystko w komplecie. W środku siedzi ich własny kompilator. Większość bibliotek ma wersje pod MsVCpp. Nie pamiętam czy wersja darmowa wspiera jakikolwiek system kontroli
  • Odpowiedz
@Colos: @Bemko: @Frondeus: Dzięki za odpowiedzi. Skłaniam się chyba najbardziej do Qt creatora albo Visual C++, ale z tym drugim miałem jakąś krótką przygodę i przeraziła mnie złożoność i ogrom opcji których na razie nie potrafię wykorzystać. Po ogarnięciu podstaw myślę nad jakimiś prostymi aplikacjami okienkowymi, warto się uczyć Windows API, wieloplatformowe Qt czy może jeszcze jakąś inną bibliotekę?
  • Odpowiedz
@Modelowy: WinAPI jest mocno przestażałe - olej to ;)

QT jest ... bardzo specyficzne. Dla windowsa najlepsze chyba byłoby nauczyć sie C# (jakby nie patrzeć twór Microsoftu), bądź ogarnąć jakieś Windows Forms (chyba też już nie wpierane).
  • Odpowiedz
@Frondeus: Hmm, wolałbym chyba jednak nie przesiadać się na C# tylko ogarnąć dobrze najpierw jeden język i zrobić jakiś konkretny, niekoniecznie jakiś duży projekt żeby zdobyć trochę doświadczenia a nie tyko wkuwać składnię. To może jakąś inną bibliotekę polecisz której warto się nauczyć?
  • Odpowiedz
  • 1
@Modelowy: tak swoja droga, równolegle polecam czytać, próbować zrozumieć, wymyślać i sprawdzać zastosowanie wzorców projektowych. :) dużo łatwiej się pisze, jak się zna rozwiązania popularnych problemów.
  • Odpowiedz