Wpis z mikrobloga

Dyskwalifikacja Polaka na Trans Balkan Race: https://www.facebook.com/transbalkanrace/posts/pfbid02EojyLVfbpreiqLXK6rPTBQzpxZLpxh3r5ZFVkvwWS9aTMqzpC2VGN5JLtSQDSN59l

Organizacja Trans Balkan Race oficjalnie ogłasza dyskwalifikację zawodnika Radosława Gołębiewskiego, numer startowy #100, z edycji 2026.

Zawodnik został zdyskwalifikowany za otrzymanie niedozwolonej pomocy z zewnątrz, co bezpośrednio narusza Zasadę #2 dotyczącą pełnej samowystarczalności. Miało to miejsce wielokrotnie, a wczoraj w Nikšiću, 74 km od mety, zebrano dowody fotograficzne.

Po obecności niezapowiedzianej i nieautoryzowanej zewnętrznej ekipy medialnej w pobliżu Punktu Kontrolnego 1 pojawiły się obawy dotyczące możliwego zewnętrznego wsparcia związanego z wyścigiem Radosława. Dyrekcja Wyścigu postanowiła zebrać dalsze dowody przed podjęciem jakichkolwiek działań. Kilka prób spotkania Radosława w miejscach jego noclegu i uzupełniania zapasów zakończyło się niepowodzeniem, w tym jedna w Žabljaku w poniedziałkową noc.

Nie chcąc działać wyłącznie na podstawie zarzutów, Dyrektor Wyścigu wraz z ekipą czekali na Radosława poza Nikšićem i podążyli za nim. Radosław zjechał z trasy w kierunku parkingu, aby spotkać się z osobą w vanie na polskich tablicach rejestracyjnych. Ten sam pojazd był również zgłaszany w okolicach Punktów Kontrolnych 1 i 2. Osoba z vana przekazała następnie Radosławowi pełne uzupełnienie zapasów. Dowody fotograficzne zostały zebrane, zanim Dyrekcja Wyścigu opuściła miejsce zdarzenia.

Trans Balkan Race jest wyścigiem bez wsparcia z zewnątrz. Równe szanse i fair play są podstawowymi wartościami naszego wydarzenia. Wsparcie zewnętrzne narusza integralność wyścigu oraz wysiłek wszystkich pozostałych uczestników.

#kolarstwo #rower #wyscigi
  • 4
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

ostatnio słuchałem z nim podcastu o sukcesie w wyścigu Atlas. Byłem pod wrażeniem. Szkoda że teraz będzię mi się kojarzył tylko z cwaniactwem. Widać, że już coś się w głowie poprzestawiało na gorsze. Już nie zabawa tylko walka o pudło. A może zawsze oszukiwał...
  • Odpowiedz
@uirapuru: jak pisałem o oszustwach w ultra po Atlas to mnie prawie zjedli. W PL Kolesie na trasach >400km bez bukłaka i z dwoma bidonami. Wyniki w lokalnym rajdzie na poziomie Tour de France.
  • Odpowiedz
@uirapuru: jak to mówią, czar prysł

jak się ogląda wyniki ultrasów na tych największych trasach to się czasem człowiek zastanawia skąd taka różnica czasowa
  • Odpowiedz