#napierala Z tego co się orientuję to powinien to robić. Darowizn raczej nie musi rozliczać (kwota wolna 5733 zł od jednej osoby w 5 latach, ale może ktoś mu jakieś duże sumy dawał, nie wiem), ale US często uznaje stałe wsparcie za przychód, więc taka działalność może być opodatkowana. Biorąc pod uwagę jego nieogarnięcie to pewnie o tym nie wie i może się zdziwić
@00kkmaniekk00: Kurna nie wiem co o tym myśleć - czy ja bym popełnił towarzyskie samob00jstwo i pogrzebał karierę naukową robiąc z siebie totalnego pajaca za +10k na rękę? Kasa to kasa, ale jednak mam godność.
@00kkmaniekk00: Przy takich kwotach musi to robić a do tego sprzedaje książki. Ale wątpię żeby prowadził działalność pewnie na PIT 36. Jakby prowadził to może by tak nie stękał na przedsiębiorców i tych mitycznych bogoli.
Piotr Marek Napierała, znany historyk i publicysta, jest (lub był) powiązany z następującymi podmiotami gospodarczymi:
HABITAT ARCHITEKCI Sp. z o.o. – prezes zarządu oraz wspólnik posiadający 95 udziałów o łącznej wartości 9 750 zł (spółka znajduje się w stanie likwidacji). INSOMIA Sp. z o.o. Sp. k. (oraz poprzednio jako spółka jawna) – komplementariusz oraz wspólnik (podmiot w likwidacji).
@HowardRoark: Keltuz to inny Piotr Napierała z Poznania, nie sądzę żeby Kapitan Enhab miał magistra inżyniera z architektury bo on matematyką gardzi, chociaż nazwa biura "Habitat" jest śmiechowa.
@Rustleman: zgadza się, ale jest to dość ciekawe że jest w Poznaniu dwóch Piotrów Marków Napierała o zbliżonej dacie urodzenia (ten architekt chyba 78). Może nhab youtuber to jego zły brat niebliźniak? czy rodzina wie?!?!
Czy Napierdziała rozlicza pieniążki od patronów
HABITAT ARCHITEKCI Sp. z o.o. – prezes zarządu oraz wspólnik posiadający 95 udziałów o łącznej wartości 9 750 zł (spółka znajduje się w stanie likwidacji).
INSOMIA Sp. z o.o. Sp. k. (oraz poprzednio jako spółka jawna) – komplementariusz oraz wspólnik (podmiot w likwidacji).