Wpis z mikrobloga

Revanced otrzymało DMCA... tylko nie od Google'a, a konkurencyjnej grupy. Morphe to fork utworzony przez byłych deweloperów i najaktywniejszych contributorów rozwijających Revanced, którzy od momentu rozdzielenia nie używali kodu oryginalnego projektu. Głównym powodem tej decyzji było zachowanie głównego dewelopera - oSumAtrIX, który okazał się autystycznym chujem z kruchym ego. Potrafił banować wiele postów na reddicie dotyczących problemów z aplikacją i wszelką krytyką. Nawet przez pewien czas na r/Piracy był przypięty post, żeby użytkownicy mogli dzielić sposobami na obejście błędu w komentarzach, bo na oficjalnym subreddicie nadgorliwa moderacja wszystko usuwała. Także sposób w jaki traktował contributorów, którzy tak naprawdę byli odpowiedzialni za większość pracy nad patchami, pozostawiał wiele do życzenia.

Czarę goryczy przelał fakt, że oSumAtrIX zaczął bezwstydnie kopiować masowo kod od Morphe dotyczący poprawek do youtube. Sam praktycznie nic swojego nie wnosi, a czasem nawet przyczynia się tylko do wprowadzenia nowych błędów. Oczywiście nigdy nie podaje źródła, łamiąc przy tym warunki licencji GPLv3. Na r/revanced banuje każde wspomnienie o Morphe. Raz usunął post, bo mój komentarz zawierający gif z Mourinho ("I prefer not to speak. If I speak, I will be in big trouble") był najbardziej lajkowany xD. Co zabawne wpspominając o DMCA na githubie stawał na głowie, by nie wymienić wprost nazwy autora zgłoszenia ( ͡° ͜ʖ ͡°).

#piratujo #piractwo #revanced #android #opensource
zaye93 - Revanced otrzymało DMCA... tylko nie od Google'a, a konkurencyjnej grupy. Mo...

źródło: 26-03-27_firefox_GitHub_·_Where_software_is_built_—_Mozilla_Firefox_828

Pobierz
  • 12
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 1
@vulcanitu: niestety, przypomniał mi on deva, który stworzył emulator ps2 na androida. Przed porzuceniem apki wcisnął reklamy i pogorszył wydajność xD
  • Odpowiedz
@zaye93: Nie miałeś żadnych problemów z tym youtube Morphe? Zainstalowałem na próbę a dzisiaj przyszedł mi email - nieudana próba logowania na jedno z moich kont. Konto sprzed blisko 6 lat i pierwszy raz takie coś. Przypadek?
  • Odpowiedz