Przy okazji kolejnego zadowolonego klienta może napiszemy więcej od procedurze testowej jakiej ZAWSZE poddajemy składane u nas komputery. Staramy się przeprowadzić test wycelowany w każdego komponentu pojedynczo, dlatego po zaktualizowaniu biosów i zaaplikowaniu docelowej konfiguracji poddajemy sprzęt rygorystycznym testom:
CPU: OCCT extreme 1h,czasem prime95 smallFFT, Cinebench R23 z kontrolą poziomu wyników, CristalMark Retro MEM:: OCCT CPU/mem, blend 1h, ycruncher na conajmniej 1 noc, częściej dobę-dwie, a czasem też Memtest86+ SSD: CristalDiskMark + CristalMark któy też sprawdza wydajność dysku, czasem HD tune benchmark (ale jednorazowe, nie powtarzalne, ani nie intensywne by minimalizować zużycie TBW SSD) GPU: Unigine Superposition w co najmniej 2 trybach - 1080p extreme i 4K, Furmark na kilkanaście godzin, CristalMark3D, często Heaven, zawsze w zestawach z dedykowanym GPU jest długotrwały test w grach: Z przebiegu gry w maksymalnych ustawieniach nagrywamy i wysyłamy film dokumentujący maksymalne temperatury i kulturę pracy poszczególnych komponentów - zwykle na 4K, ale zwykle bez DLSSów, ale jeśli chcemy bardziej obciążyć/sprawdzić procesor to i w 1080p na niskich. PSU: OCCT power test 1hr i/lub obciążenie wszystkich komponentów oddzielnie (np. ycrunch i furmark na kilkanaście godzin) z pomiarem zakresu obciążeń
Zawsze przeprowadzamy aktywny monitoring parametrów pracy i poziomu wyników wydajności.
Każdy nasz klient dostaje dokumentację z przebiegu testów.
Mamy też w ofercie dedykowany tuning OC/UV, jednak nieco wydłużają one procedurę testową, gdyż najpierw trzeba tam poświęcić długie godziny na znalezienie optymalnych parametrów pracy komponentów, a później każdą zmianę parametrów trzeba oddzielnie testować pod kątem stabilności, a i tak zdarza się, że po przejściu takich testów syntetycznych niespodziewanie wykryjemy niestabilność np. podczas kilkunastogodzinnej gry. Poniżej przykładowy screen z jednego z testów.
@LisyBorsukiKunyJenotyWilkiRysie: czasem i 2 dni są wystarczające jak klientowi spieszno, bo testy lecą też w nocy, a my na zmiany klikamy myszką :-) Ale zwykle bezpieczniej jest 3-4.
@X-PC: panie, ile to prądu na to idzie ( ͡°͜ʖ͡°) OC/UV tylko gpu czy też idziecie hardo w UV CPU przez PBO per core lub zmniejszanie timingów na ramie? gpu i cpu to jeszcze zrozumiem bo niższe zużycie prądu więc i temperatury i głośność zestawu, ale zabawa z ramem to taka chyba zabawa dla sztuki
@Ralphs: a modyfikuje ci krzywą, dziko? U mnie elegancko krzywe zapisane w slotach 1-5 i w ustawieniach jeden z nich ustawiony jako default dla 2d i 3d. Ale w sumie to nie sprawdzałem co do MHz czy jest tak jak ustawiłem.
@Ralphs: Ciekawostka: u mnie rozwiązaniem było po prostu ustawienie undervoltingu kiedy karta była w idlu xD
@Tak_masz_racje: to da się inaczej? Pod amd normalnie na żywca zmieniałem ustawienia. Na nVidii, próba zrobienia krzywej pod obciążeniem wywala mi sterownik (DEVICEHUNG / DEVICEREMOVED). Zmieniać zapisane krzywe mogę do woli, ale ich modyfikacja w locie jest niemożliwa. Co najwyżej reset do Stocka i nowa krzywa.
@LisyBorsukiKunyJenotyWilkiRysie: jak ci lepiej działa wiele na krzywej to spoko, ale to zwykle wymaga więcej testowania. Poradniki które widziałeś nie kłamią, tylko… są starsze, bardziej „analogowe” i czasem zostawiają Afterburnerowi trochę za dużo swobody.
Afterburner + sterownik NVIDIA robią taką rzecz, że przy starcie rekonstruują krzywą próbują zachować relacje między punktami, jeśli widzą „ładną”, logicznie rosnącą krzywą, to ją sobie wygładzają. Czyli dokładnie to, co robisz
@X-PC: dzięki, może w przyszłości jak będę dłubać to spróbuje jednego punktu. no popatrz jak się wkopałeś, chciałeś wrzucić wpis promocyjny a skończyłeś pisząc poradnik do OC/UV ( ͡°͜ʖ͡°)
jeszcze mi powiedz, że harmonizacja rdzeni procesora (ustawianie offsetu pbo tak by każdy rdzeń w stresie miał to samo napięcie), to też jakiś archaizm i teraz się robi uv inaczej :D
CPU: OCCT extreme 1h,czasem prime95 smallFFT, Cinebench R23 z kontrolą poziomu wyników, CristalMark Retro
MEM:: OCCT CPU/mem, blend 1h, ycruncher na conajmniej 1 noc, częściej dobę-dwie, a czasem też Memtest86+
SSD: CristalDiskMark + CristalMark któy też sprawdza wydajność dysku, czasem HD tune benchmark (ale jednorazowe, nie powtarzalne, ani nie intensywne by minimalizować zużycie TBW SSD)
GPU: Unigine Superposition w co najmniej 2 trybach - 1080p extreme i 4K, Furmark na kilkanaście godzin, CristalMark3D, często Heaven, zawsze w zestawach z dedykowanym GPU jest długotrwały test w grach: Z przebiegu gry w maksymalnych ustawieniach nagrywamy i wysyłamy film dokumentujący maksymalne temperatury i kulturę pracy poszczególnych komponentów - zwykle na 4K, ale zwykle bez DLSSów, ale jeśli chcemy bardziej obciążyć/sprawdzić procesor to i w 1080p na niskich.
PSU: OCCT power test 1hr i/lub obciążenie wszystkich komponentów oddzielnie (np. ycrunch i furmark na kilkanaście godzin) z pomiarem zakresu obciążeń
Zawsze przeprowadzamy aktywny monitoring parametrów pracy i poziomu wyników wydajności.
Każdy nasz klient dostaje dokumentację z przebiegu testów.
Mamy też w ofercie dedykowany tuning OC/UV, jednak nieco wydłużają one procedurę testową, gdyż najpierw trzeba tam poświęcić długie godziny na znalezienie optymalnych parametrów pracy komponentów, a później każdą zmianę parametrów trzeba oddzielnie testować pod kątem stabilności, a i tak zdarza się, że po przejściu takich testów syntetycznych niespodziewanie wykryjemy niestabilność np. podczas kilkunastogodzinnej gry.
Poniżej przykładowy screen z jednego z testów.
Polecamy się!
Zespół XPC
#majk3lskladapcty #skladamkomputer #pcmasterrace
źródło: cbr23
Pobierz@LisyBorsukiKunyJenotyWilkiRysie: czasem i 2 dni są wystarczające jak klientowi spieszno, bo testy lecą też w nocy, a my na zmiany klikamy myszką :-)
Ale zwykle bezpieczniej jest 3-4.
OC/UV tylko gpu czy też idziecie hardo w UV CPU przez PBO per core lub zmniejszanie timingów na ramie?
gpu i cpu to jeszcze zrozumiem bo niższe zużycie prądu więc i temperatury i głośność zestawu, ale zabawa z ramem to taka chyba zabawa dla sztuki
@LisyBorsukiKunyJenotyWilkiRysie: oczywiście!
@Tak_masz_racje jak zapisuje profil na chłodnym GPU to minimalnie podnosi taktowania po ponownym uruchomieniu, a jak w stresie, to obniża( ͡° ʖ̯ ͡°)
@Tak_masz_racje: to da się inaczej? Pod amd normalnie na żywca zmieniałem ustawienia.
Na nVidii, próba zrobienia krzywej pod obciążeniem wywala mi sterownik (DEVICEHUNG / DEVICEREMOVED).
Zmieniać zapisane krzywe mogę do woli, ale ich modyfikacja w locie jest niemożliwa. Co najwyżej reset do Stocka i nowa krzywa.
@X-PC: w zastosowaniach profesjonalnych pewnie tak. Ja tam pc mam do grania a i cpu z 3d cache, więc pewnie różnicy bym nie odczuł.
źródło: image
Pobierz@LisyBorsukiKunyJenotyWilkiRysie: jak ci lepiej działa wiele na krzywej to spoko, ale to zwykle wymaga więcej testowania. Poradniki które widziałeś nie kłamią, tylko… są starsze, bardziej „analogowe” i czasem zostawiają Afterburnerowi trochę za dużo swobody.
Afterburner + sterownik NVIDIA robią taką rzecz, że przy starcie rekonstruują krzywą
próbują zachować relacje między punktami, jeśli widzą „ładną”, logicznie rosnącą krzywą, to ją sobie wygładzają. Czyli dokładnie to, co robisz
no popatrz jak się wkopałeś, chciałeś wrzucić wpis promocyjny a skończyłeś pisząc poradnik do OC/UV ( ͡° ͜ʖ ͡°)
jeszcze mi powiedz, że harmonizacja rdzeni procesora (ustawianie offsetu pbo tak by każdy rdzeń w stresie miał to samo napięcie), to też jakiś archaizm i teraz się robi uv inaczej :D
@LisyBorsukiKunyJenotyWilkiRysie: no to jest zdaje się najbezpieczniejsze wyjście ( ͡° ͜ʖ ͡°)
na poprzednim procku (5700x3d) jedyne co zrobiłem to all core -25, fajrant, pora na CSa