Wpis z mikrobloga

Przy okazji kolejnego zadowolonego klienta może napiszemy więcej od procedurze testowej jakiej ZAWSZE poddajemy składane u nas komputery. Staramy się przeprowadzić test wycelowany w każdego komponentu pojedynczo, dlatego po zaktualizowaniu biosów i zaaplikowaniu docelowej konfiguracji poddajemy sprzęt rygorystycznym testom:

CPU: OCCT extreme 1h,czasem prime95 smallFFT, Cinebench R23 z kontrolą poziomu wyników, CristalMark Retro
MEM:: OCCT CPU/mem, blend 1h, ycruncher na conajmniej 1 noc, częściej dobę-dwie, a czasem też Memtest86+
SSD: CristalDiskMark + CristalMark któy też sprawdza wydajność dysku, czasem HD tune benchmark (ale jednorazowe, nie powtarzalne, ani nie intensywne by minimalizować zużycie TBW SSD)
GPU: Unigine Superposition w co najmniej 2 trybach - 1080p extreme i 4K, Furmark na kilkanaście godzin, CristalMark3D, często Heaven, zawsze w zestawach z dedykowanym GPU jest długotrwały test w grach: Z przebiegu gry w maksymalnych ustawieniach nagrywamy i wysyłamy film dokumentujący maksymalne temperatury i kulturę pracy poszczególnych komponentów - zwykle na 4K, ale zwykle bez DLSSów, ale jeśli chcemy bardziej obciążyć/sprawdzić procesor to i w 1080p na niskich.
PSU: OCCT power test 1hr i/lub obciążenie wszystkich komponentów oddzielnie (np. ycrunch i furmark na kilkanaście godzin) z pomiarem zakresu obciążeń

Zawsze przeprowadzamy aktywny monitoring parametrów pracy i poziomu wyników wydajności.

Każdy nasz klient dostaje dokumentację z przebiegu testów.

Mamy też w ofercie dedykowany tuning OC/UV, jednak nieco wydłużają one procedurę testową, gdyż najpierw trzeba tam poświęcić długie godziny na znalezienie optymalnych parametrów pracy komponentów, a później każdą zmianę parametrów trzeba oddzielnie testować pod kątem stabilności, a i tak zdarza się, że po przejściu takich testów syntetycznych niespodziewanie wykryjemy niestabilność np. podczas kilkunastogodzinnej gry.
Poniżej przykładowy screen z jednego z testów.

Polecamy się!
Zespół XPC
#majk3lskladapcty #skladamkomputer #pcmasterrace
X-PC - Przy okazji kolejnego zadowolonego klienta może napiszemy więcej od procedurze...

źródło: cbr23

Pobierz
  • 15
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 0
@X-PC skoro już o UV wspomniałeś, to masz może jakaś receptę na to, żeby afterburner nie modyfikował krzywej po ponownym uruchomieniu?( ͡° ʖ̯ ͡°)
  • Odpowiedz
  • 1
@X-PC Dzięki. W sumie tylko metody "na beton" i task schedulera nie testowałem, później sprawdzę.

@Tak_masz_racje jak zapisuje profil na chłodnym GPU to minimalnie podnosi taktowania po ponownym uruchomieniu, a jak w stresie, to obniża( ͡° ʖ̯ ͡°)
  • Odpowiedz
@Ralphs: Ciekawostka: u mnie rozwiązaniem było po prostu ustawienie undervoltingu kiedy karta była w idlu xD

@Tak_masz_racje: to da się inaczej? Pod amd normalnie na żywca zmieniałem ustawienia.
Na nVidii, próba zrobienia krzywej pod obciążeniem wywala mi sterownik (DEVICEHUNG / DEVICEREMOVED).
Zmieniać zapisane krzywe mogę do woli, ale ich modyfikacja w locie jest niemożliwa. Co najwyżej reset do Stocka i nowa krzywa.
  • Odpowiedz
via Wykop
  • 2
tylko jeden punkt?

@LisyBorsukiKunyJenotyWilkiRysie: jak ci lepiej działa wiele na krzywej to spoko, ale to zwykle wymaga więcej testowania. Poradniki które widziałeś nie kłamią, tylko… są starsze, bardziej „analogowe” i czasem zostawiają Afterburnerowi trochę za dużo swobody.

Afterburner + sterownik NVIDIA robią taką rzecz, że przy starcie rekonstruują krzywą
próbują zachować relacje między punktami, jeśli widzą „ładną”, logicznie rosnącą krzywą, to ją sobie wygładzają. Czyli dokładnie to, co robisz
  • Odpowiedz
@X-PC: dzięki, może w przyszłości jak będę dłubać to spróbuje jednego punktu.
no popatrz jak się wkopałeś, chciałeś wrzucić wpis promocyjny a skończyłeś pisząc poradnik do OC/UV ( ͡° ͜ʖ ͡°)

jeszcze mi powiedz, że harmonizacja rdzeni procesora (ustawianie offsetu pbo tak by każdy rdzeń w stresie miał to samo napięcie), to też jakiś archaizm i teraz się robi uv inaczej :D
  • Odpowiedz