Z ostatniego filmiku Cymcyka o polskiej branży kosmicznej dowiedziałem się ciekawej rzeczy. Aż dałem mu łapkę w górę.( ͡°͜ʖ͡°) Dla zainteresowanych tematem wrzucam https://www.youtube.com/watch?v=ZIz6lXCzbSY
Nasze składki do ESA na projekty opcjonalne muszą wrócić do krajowych spółek w formie kontraktów. Na lata '26-'28 to ponad 2 mld zł + to co zostało z poprzednich lat.
To jedynie oznacza, że creotech czy scanway mogą dalej być pompowane w kosmos.
@pepedros: Od zawsze chyba tak było, ale dobrze Polakom przypominać w cały czas podkręcanej narracji "hurr durr lewacki eurokołchoz"
"To szczególnie ważna informacja dla rozwoju krajowego sektora kosmicznego. Składki członkowskie w większości wracają do Polski w postaci kontraktów przy europejskich misjach." - 23 lipca 2025
@Andrewdontbemad: dzięki za info, ja osobiście o tym nie widziałem. Natomiast tutaj z tego wynika, że będzie dalsze mocne finansowanie polskiego sektora kosmicznego
@pepedros: jasne, jasne, nie ma sprawy. Nie chciałem też brzmieć jakoś protekcjonalnie. Bardzo dobrze, że o tym mówisz i trzeba mówić o tym jak najwięcej.
Imho masz całkowita rację i też jestem zdania, że polski sektor kosmiczny czeka rozkwit, bo przekazywać będziemy tyle co łączna kapitalizacja scanway i creotech a to bardzo dobrze wróży na przyszłość
@pepedros: nie muszą być wydane w PL. Mogą być wydane np. w ICEYE, która ma filie w Polsce. Mogą być wydane np. na badania na ISS itd, więc te 2 mld nie pójdzie strice w POLSKIE spółki
@pomaranczowa_malpa: wiadomo, że niecałe 2mld pójdą do tych spółek. Ale gdyby nawet tylko 10% do nich poszło to i tak jest spory portfel zamówień, na poziomie rocznych przychodów
Nasze składki do ESA na projekty opcjonalne muszą wrócić do krajowych spółek w formie kontraktów. Na lata '26-'28 to ponad 2 mld zł + to co zostało z poprzednich lat.
To jedynie oznacza, że creotech czy scanway mogą dalej być pompowane w kosmos.
#gielda
"To szczególnie ważna informacja dla rozwoju krajowego sektora kosmicznego. Składki członkowskie w większości wracają do Polski w postaci kontraktów przy europejskich misjach." - 23 lipca 2025
https://space24.pl/polityka-kosmiczna/polska/ile-polska-wyda-na-kosmos-znamy-konkretne-kwoty
Imho masz całkowita rację i też jestem zdania, że polski sektor kosmiczny czeka rozkwit, bo przekazywać będziemy tyle co łączna kapitalizacja scanway i creotech a to bardzo dobrze wróży na przyszłość