Wpis z mikrobloga

#raspberrypi #linux
Moje pierwsze raspberry ever - Pi Zero 2WH

Jakie jest k---a hasło po ssh do tego ustrojstwa? To ustawione w Raspberry Pi Imager nie działa. Wyczytałem że trzeba na partycję wrzucić po prostu userconf.txt z treścią

pi:/4g6TptuTP5B6

Co powinno dać login pi a hasło demo.
Albo:

pi:$6$/4.VdYgDm7RJ0qM1$FwXCeQgDKkqrOU3RIRuDSKpauAbBvP11msq9X58c8Que2l1Dwq3vdJMgiZlQSbEXGaY5esVHGBNbCxKLVNqZW1

Też nie działa. O co tu chodzi do cholery?
  • 9
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@UsmiechnietyAnon nie kombinuj z hasłami w imagerze, czasem się tam p------i i zamiast wprowadzonego hasła, imager używa jakiegoś dziwnego hasha, nagraj z domyślnymi parametrami, najlepiej w ogole użyj dd do zapisania obrazu na sd; dd działa zawsze i ze wszystkim
  • Odpowiedz
@UsmiechnietyAnon wpisz poświadczenia do Wi-Fi w configu wpa_supplicant po wypaleniu obrazu i pusty plik ssh w katalogu boot zrób; chatbot Ci wszystko wypisze jak uruchomić wifi na świeżym obrazie; pójdzie i na 5 i 2.4
  • Odpowiedz
@dzyndzla: Ogarnąłem połączenie. Raspberry które kupiłem nie obsługuje 5Ghz i dlatego. Na postawionym hotspocie na telefonie które jest 2.4Ghz udało mi się połączyć i sprawdzić widoczne sieci - wszystkich 5Ghz brakuje. Trudno, błąd świeżaka. Pihole i tak będzie działał jak już podmienię dnsy w routerze. Dzięki za chęci mordko :3
  • Odpowiedz