Wpis z mikrobloga

• 5
tldr nie używaj telefonu od razu po przebudzeniu i nie jedz śniadań to więcej zrobisz w ciągu dnia

@Konrad2114: I zrób kilka czynności których się nie chce na początku.

()
  • Odpowiedz
Ja kiedy mam w------e robię rzeczy perfekcyjnie, jak chcę perfekcyjnie to wysysam się z energii. Ogólnie nienawiść mnie napędza. jak wstaję rano specjalnie lewą nogą, to skupiam się tylko na tym żeby się tylko nie spieszyć (nie spinać nieświadomie brzucha np.) i też robię wszystko za trzech. Te same ruchy 2 razy szybciej, nie muszę się spieszyć żeby być wydajniejszy, nie muszę się karcić za brak poczucia czasu, bo mój flow state
  • Odpowiedz
tldr nie używaj telefonu od razu po przebudzeniu i nie jedz śniadań to więcej zrobisz w ciągu dnia

@Konrad2114: I zrób kilka czynności których się nie chce na początku.

@Damianowski: :) Wiesz, ADHD - odkładanie na później, przetestuję jutro :)
  • Odpowiedz

@Konrad2114: nie działa, nie działało już w czasach jak nie było telefonu i internetu. Zawsze znajdziesz coś by się dopalić.
  • Odpowiedz
@makaron12x: Zanim odkryłem, że mam ADHD to od niepamiętnych czasów korzystam z programu MLO, jeszcze jak był na blackberry i palmtopy. Taka bardziej zaawansowana checklista, ale też można korzystać z różnych wariantów, np. metody GTD. https://www.mylifeorganized.net/ Dla mnie ten program jest boski, nie wyobrażam sobie przy skłonnościach do odwlekania funkcjonowania bez niego. Na początku wyda się skomplikowany, ale właśnie dzięki temu możemy skroić go pod siebie, zresztą dzieki temu skomplikowaniu
  • Odpowiedz
  • 0
@Pawloooooo: spoko to wygląda. Też przetestuje, aczkolwiek do tego typu rzeczy, używam dwóch dużych zeszytów.
1. To co mam w planach, to co warto zrobić w przyszłości. Każdy podpunkt przypisuje innym stronom.
2. Problemy teraz. Każdy podpunkt, staram się rozwiązać i rozpisać na innych stronach.

Te zeszyty trzymam zawsze na widoku i zawsze są przy mnie.
  • Odpowiedz
@Damianowski: ja mam ten program na dwóch telefonach, tablecie i pc, wszystko razem się synchronizuje. każde wpisane zadanie możesz oznaczyć gwiazdką bądź jedną z wielu flag, może mieć wiele parametrów, priorytety pilności, trudnośc, czasu wykonania, różne konteksty, np dom, praca - łączone za pomocą gps z konkretnym miejscem, dojeżdżasz do domu i dostajesz przypomnienie wszystkich z kontekstem dom, mogą mieć dodatkowe tagi tekstowe. Być celem tygodniowym, miesięcznym, rocznym. Możesz mieć
  • Odpowiedz
@Damianowski:

Dzięki, działa i to zauważalnie. Kluczowe to z telefonem zeby te 1,5-2h wytrzymać co w sumie nie jest trudne. Poproszę kolejne porady ( ͡° ͜ʖ ͡°) i dodaję autorski tag do obserwowanych
  • Odpowiedz