Wpis z mikrobloga

Zastanawiam się czy do auta kupować opony typowo zimowe. Czy też wziąć zdjąć letnie i wymienić na całoroczne? Z przechowywaniem opon mam generalnie kłopot... Samochód te Renault Clio Hybrydowe. Zimą to nie zapuszczam się nim dalej niż 100 km poza miasto a głównie to kręcę się po mieście. Przebiegi rocznie to nie więcej niż 10 000 km robię. Teren po jakim się poruszam to niziny Wielkopolski.

Jak robicie? Macie dwa komplety czy całoroczne?

#motoryzacja #samochody #opony #pytanie #pytaniedoeksperta

Kupować opony zimowe czy zmieniać na całoroczne?

• Zimowe 25.0% (19)
  • Całoroczne 75.0% (57)

Oddanych głosów: 76

• 20
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@szczurek_87: kup po prostu dobre letnie i tyle, z klasą A co do hamowania na mokro,
jak spadnie śnieg no to trudno, siedzisz na doopie albo jedziesz Uberem,
w mieście przy odśnieżanych ulicach to trafi Ci się takich dni w roku pewnie 2 - czyli rzadziej będzie się to zdarzać niż jakieś inne powody (np. usterka, kolizja) gdzie nie będziesz miał dostępnego auta a będziesz chciał gdzieś pojechać
  • Odpowiedz
Ja bym w Twoim przypadku wybrał dobre opony całoroczne tj. Turanza AllSeason 6 (od Bridgestone), CrossClimate 3 (od Michelina) czy Conti AllSeason Contact 2 wiadomo od Continentala. Pełna lista modeli całorocznych tutaj: https://8opon.pl/opony-caloroczne Jakby trzeba było coś doradzić to śmiało dzwoń jak w dym.
  • Odpowiedz
  • 0
@ka-lol: no właśnie też tak myślę.

@korin_: super, dzięki za podrzucenie linku... przejrzę sobie te informacje.

@Wsss z jakiego powodu? Ja już raczej nie będę się wypuszczać autem na takie eskapady. To jest zbyt męczące... lepsza będzie opcja samolot
  • Odpowiedz
hmmm, może się zdarzyć jednak że będzie potrzeba pojechać jednak poza miasto. Lepiej mięc wydaje mi się całoroczne?

@szczurek_87: no tak cały rok będziesz jeździł na gorszych całorocznych bo może tak się trafi?

no ja tam wiem, że to "szokujące" co proponuję ale jeżeli tę Twoja trasę obsługuje taxi/bolt albo masz jakieś inne awaryjne opcje jazdy to do
  • Odpowiedz
Nokian Seasonproof 2

@szczurek_87: Tegoroczna nowość, ciężko coś powiedzieć po kilku miesiącach użytkowania praktycznie tylko latem. Myślę że pierwszą opinię na ich temat będę mógł wyrazić po sezonie zimowym, czyli tak naprawdę najważniejszym dla opon całorocznych. Opublikuje później szczegółową recenzję na blogu https://8opon.pl/opony-nokian lub bezpośrednio w artykule o Nokianie Seasonproof 2. Jakbyś był szybszy ode mnie to śmiało możesz odpisać tutaj, chętnie poczytam co myślą o niej inni kierowcy. Tak
  • Odpowiedz