Wpis z mikrobloga

Mireczki!

Szukam następcy Pixel 7. Wszystko mi w nim odpowiada poza dwoma rzeczami:
- brak teleobiektywu
- wkurzający tryb kolorowania zdjęć(podrasowywanie wszystkie z defaulta przez co czasami wygląda sztucznie.
- mało pamięci - mam wersję 128GB, no ale to kwestia że taki kupiłem :)

O ile drugie jakoś ignoruje o tyle brak teleobiektywu brakuje podczas turystyki rodzinnej.

Ile i na co warto wydać żeby poczuć różnicę? Pixel 9 Pro, Iphone 16? Chciałbym wydać max 3500.

Telefon musi pozostać dalej kompaktowy, wszystko powyżej tych 156mm wysokości jest nie dla mnie.

#telefony #smartfony #google #samsung #pixel #apple
  • 9
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@brevokz01 kontrowersyjna propozycja - jeżeli chcesz odczuć dużą różnicę w foto to pomyśl o jakimś kompakcie. Mobilna fotografia doszła do ściany. A to co robi np. Samsung w programowej postprodukcji woła o pomstę do nieba
  • Odpowiedz
@brevokz01 różowa ma 7, ja mam 9 pro. Różnica jest kolosalna. Pixel 9 pro to topka, sam zajmuje się foto/ video. Całe życie jeżdżę z zestawem bezlusterkowca + solidne stałki, po zakupie pixela pierwszy raz pojechałem na event (jako gość) bez aparatu. W ujęciach video, tele zbił iphone-y, portrety, z lekka obróbka w mobilnym Lightroomie, są na tyle dobre że zastanawiam się czy wykrecilbym więcej aparatem. iPhone w mojej ocenie robi
  • Odpowiedz
@WyrobyDrobiowe: jakim kompakcie? rynek kompaktów umarł. Jedyne co zostało z nazwy kompakt to kompaktowa obudowa pod system APS-C
To jest jeden z ostatnich kompaktów: https://www.ceneo.pl/84291370
Nie dość że 2019r modelowo to jeszcze 5000zł trzeba wyrzucić

Ja wiem że taka calówka kompakt rozniesie każdy smartfon ale lepiej jest mieć lepszy fotograficznie smartfon niż gorszy. W szczególności trzeba mieć obiektyw telefoto 3x lub 4x bo normalny szerokokątny ma wbrew pozorom WĄSKIE xD
  • Odpowiedz
  • 0
@pasta_alla_carbonara no bez jaj xD
@WyrobyDrobiowe miałem osobny aparat, przy dzieciakach nigdy go nie wyjmowałem bo telefonem szybciej łapałem dana chwilę, wiec to nie dla mnie.
@24GHzWireless dzięki za feedback

raczej będę patrzył w stronę pixela albo iPhone, Chińczyków za bardzo nie chce, chyba że z czystym Androidem, ale jak widzę cenę mi 15 ultra to podziękuje :)
  • Odpowiedz
@WyrobyDrobiowe: ixusy są gorsze niż telefon, lumix faktycznie nie wiedziałem że wyszedł tz99, coprawda matryca tylko 1/2.3" ale można kadrować do 250mm. Reszta starocie i bida. Jeszcze jakaś leica wyszła za grube pieniądze i fujifilm ale to znowu stałka 35mm specyficzne zastosowanie
  • Odpowiedz
@brevokz01: nie rozważaj nawet Xiaomi bo cie soft wykończy. A reszta pro telefonów z 1/1.4" matrycami telefoto jak vivo x200 ultra/oppo/huawei nie są dostępne

iphone w telefoto jest bardzo słaby - tragiczna wielkość matrycy, na dodatek startuje od 120mm a przydało by się tak naprawdę 3x jak w chińczykach
  • Odpowiedz