@Grzesiek_astronaut2: mój wujek w latach 90 dostał kiedyś na jakiś targach rolniczych albo coś płytkę CD w kształcie buraka cukrowego. Miała tak nieregularny kształt że myślałem że to ściema, napęd jednak to przyjął i pokazał zawartość. Godzinę potem napędu już z nami nie było, a że to nie były tanie rzeczy to bluzgów było co niemiara…
Zdjęcie poglądowe, tamten burak miał dużo bardziej powalony kształt niż to…
@Tommy__ mi wydaje się jednak że nie miało to wplywu, bo wyważenie mogła mieć dobre tzn. symetryczne (np jak nóż w kosiarce). O wiele gorzej w przypadku kształtu nie symetrycznego opisanego wyżej buraka
@excavations: To jest płyta dodawana do serka, mocno wątpliwe, że ktoś się przyłożył do jej konstrukcji xD
Jednakże wyważona czy nie, taki kształt płyty to bezsensowne marnotrawstwo materiału, napęd i tak był w stanie odczytać tylko tę wewnętrzną część płyty, która była okrągła, a wszystko co po bokach było bezużyteczne ¯\(ツ)/¯
Jemu chodzi o to, że ta płyta to technicznie, i pojemnościowo mini cd/dvd, bo cała przestrzeń zdolna do odczytu przez napęd kończy się tam, gdzie kończy się pełny okrąg tej płytki ( ͡~ ͜ʖ͡°)
źródło: temp_file5787752727625450283
PobierzZdjęcie poglądowe, tamten burak miał dużo bardziej powalony kształt niż to…
źródło: image
PobierzJak była symetrycznie wyważona to raczej nie.
Dwułopatowe śmigła jakoś działają ;)
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Shaped_compact_disc
źródło: temp_file5368829262626001786
PobierzTo jest płyta dodawana do serka, mocno wątpliwe, że ktoś się przyłożył do jej konstrukcji xD
Jednakże wyważona czy nie, taki kształt płyty to bezsensowne marnotrawstwo materiału, napęd i tak był w stanie odczytać tylko tę wewnętrzną część płyty, która była okrągła, a wszystko co po bokach było bezużyteczne ¯\(ツ)/¯
A pamiętacie taki projekt jak VCDHD/DVHD? Swego czasu niemało osób twierdziło, że to zastąpi zwykłe DVD, bo jest trwalsze, i tańsze w produkcji. Pamiętam, jak dzisiaj, jak lata temu, specjalnie dla takiej płytki jakąś gazetkę o grach kupiłem, to był pierwszy i ostatni raz, kiedy spotkałem się z takim nośnikiem xD
źródło: obraz_2025-08-19_094428409
PobierzJemu chodzi o to, że ta płyta to technicznie, i pojemnościowo mini cd/dvd, bo cała przestrzeń zdolna do odczytu przez napęd kończy się tam, gdzie kończy się pełny okrąg tej płytki ( ͡~ ͜ʖ ͡°)
źródło: obraz_2025-08-19_100415568
Pobierz