Aktywne Wpisy

RobieZdrowaZupke +36
Tam już się nie da wrócić
źródło: 201115173830812848
Pobierz
john-mose +22
Skopiuj link
Skopiuj link
źródło: 201115173830812848
PobierzRegulamin
Reklama
Kontakt
O nas
FAQ
Osiągnięcia
Ranking
@charles-terror: Nie odpowiadam za wszystkich ale moge odpowiedziec za siebie.
Skad jad? Ano stad ze to spoleczenstwo nie ogarnia ze panstwo nie ma swoich pieniedzy i nie moze ich rozdawac w nieskonczonosc. Pis wygral tylko dlatego ze zwiekszal
@gorzki99: Państwo emituje pieniądz, tak mówi konstytucja. Nie wierzysz? Wyciągnij banknot z portfela i sobie sprawdź, jest tam napisane, kto go wyemitował.
źródło: GWl0NGoWMAE2HqT
Pobierz@Logika_wykopu: To dlaczego panstwo nie wyemituje pierdyliard pierdyliardow pieniadza? Problem biedy solved i nikt nie bedzie musial pracowac.
Nie wiem. zapytaj kolesia co widzisz w lustrze. Jest w tym niezly.
Przyczyna jest bardzo prosta. Na wybory powinno się przyjść przygotowanym i świadomym. Jeżeli ja poświęcam swój czas na czytaniu programów i analizie kandydatów, a w tym samym czasie głos oddaje jakaś bezzębna wrozka nieświadoma co się wokół niej dzieje to mi się nóż w kieszeni otwiera, bo mam świadomość że mój głos jest warty tyle samo.
Jeżeli wybór jest spowodowany tylko i wyłącznie nielubieniem drugiego żeby dupka kogoś piekła, albo
@gorzki99: Bo powstrzymuje je inflacja. Ale w racjonalnych ilościach drukowane pieniądze nie powodują inflacji co pokazuje ten wykres. Korelacja deficyt budżetowy od lat jest ujemna.
źródło: GXZv4S6WkAAWm2R
PobierzNie lepiej z ludźmi z którymi się nie zgadzacie nawiązać dialog (o ile nie trollują) i się dogadać? Wytłumaczyć co dlaczego i jak? Jakoś ciężko mi uwierzyć że dosłownie każdy jak głosuje na prawicę to od razu zwyzywa ciebie od lewaka i ped***ła a każdy kto głosuje na lewicę zwyzywał ciebie od onuca czy rusofila.
Prowadziłem ostatnio dialog z kilkoma osobami o zupełnie różnych poglądach politycznych
@Logika_wykopu: Super. Po nitce do klebka moze nam sie uda.
To idzmy dalej po tej nitce:
Co to jest inflacja i skad sie ona bierze. Wiesz? najlepiej nie googluj odpowiedzi i napisz co wiesz.
W rozmowie nie chodzi o to zeby przekonac kogos do swoich argumentow. Chodzi o przedstawienie argumentow. Druga strona ma je poznac i przeanalizowac.
Tylko ze niestety nie zawsze sie da. Zobaczymy co wyjdzie z tej konwersacji ktora wlasnie sie zaczela. Koles twierdzi ze panstwo ma pieniadze bo je
Jakbys nie zauwazyl to te dwa wykresy przecinaja sie. raz sa bardziej skorelowane a raz mniej. Co oznacza ze to co widzimy teraz na koncu wykresu za jakis czas moze byc takie jak w dowolnym punkcie tego wykresu.
Daj mi wykres ktory jest sabilny to sie odniose.
Ja zadalem Ci powazniejsze pytanie (i prostsze).
Tylko to nie jest prawda. Wszystkie pieniądze pochodzą od państwa (Państwa z suwerenną walutą tak jak Polska). I może ich dodrukować ile chce (ale musi mieć na uwadze inflacje, dokładniej mówiąc: nie może drukować więcej niż wynoszą zdolności produkcyjne gospodarki)
Podatki spełniają funkcję zabierania pieniędzy z rynku by właśnie regulować inflacje
Otoz inflacja to wcale nie jest wzrost cen. Inflacja to spadek wartosci pieniadza (co powoduje ze musimy wiecej zaplacic za ten sam towar bo pieniadz jest mniej warty). Niby to samo ale jednak sie rozni.
Kiedy cos traci wartosc? Jak jest tego wiecej czy mniej na rynku? Ano jak jest wiecej. Dlatego panstwo nie moze wydrukowac sobie dowolnej ilosci
@gorzki99: Spadek siły nabywczej pieniądza to skutek inflacji, a nie jej definicja
źródło: banknot
PobierzJa naprawde sie staralem ale jak grochem o sciane. A ty dalej z tym debilnym
Banknot należy do ciebie jako posiadacza, ale jest aktywem emitowanym przez państwo i i zachowuje wartość dlatego, że państwo go gwarantuje i akceptuje go w rozliczeniach podatkowych.
To takie proste.
@Logika_wykopu: Czyzby byla jeszcze szansa?
Super ze nalezy do mnie. Ja tam nawet nie mam nic przeciwko podatkom. Zdaje sobie sprawe ze panstwo tez ma wydatki. A jak ustalilismy i sie zgodzilismy - nie moze sobie dodrukowywac w nieskonczonosc. Wiec musi mi zabrac MOJ