@n0rex: To idź do sklepu z butami i kup dowolne, najtańsze buty do biegania. W bieganiu poczujesz wielką różnicę na + względem zwykłych butów, ale nie wiem czy poczujesz różnicę między takimi za 70, a 200 zł.
@n0rex: Buty do biegania absolutnie nie zdadzą egzaminu na rowerze. Jeśli zakupisz coś w cenie około 200 zł, to będą one miały już w miare porządną amortyzacje która nijak się ma do jazdy na rowerze. Uzywając ich do jazdy znacznie spadnie twoja efektywność pedałowania, bo buty poprzez amortyzacje będą pochłaniać dużą część siły wkładaną w naciskanie pedałów.
@Qantas: Ale niektórzy nie mają woreczka z mamoną. Nie lepiej kupić jedne niezłe buty i mieć do kliku rodzajów aktywności fizycznej, niż 3 pary #!$%@?? Jak ktoś nie squatuje 500 kg, nie jeździ zawodowo 500 km dziennie, ani nie biega tyle samo, to mega profesjonalne obuwie nie zrobi mu chyba dużej różnicy (no może poza bieganiem)?
W sumie to serio pytam, może wcale nie lepiej i jednak jest lepiej kupić 3x
@PerkoS: Ale buty do biegania na rower naprawdę są #!$%@?. Już lepiej wygrzebać z szafy jakieś stare. Ja jeżdżę w jakichś podartych, starych trekingowych. Na siłownie i do biegania Ekideny z Decathlonu za 60 zł.
@PerkoS: Nie uwzględniając różnicy w osiągach itd. Buty do biegania z natury są delikatne. Łatwo je zniszczyć podczas jazdy. Użytkując je na rowerze wybrzusza się ich przednią część (podczas pedałowania stopa napiera na przód buta). Lepiej kupić halówki z podeszwą do gruntu (nie wiem jak sie nazywają takie buty;paradoks mowic o halówkach w kontekscie podeszwy do gruntu ;d) w każdym razie góra halówki, dół "niehalówkowy". Wtedy bez zwiększonej amortyzacji takie buty
@neib1: Mam tak samo. Buty do biegania nowe, wychuchane, a w tym momencie na rower obuwie jest schodzone, stare, troszkę zniszczone-ale jak najbardziej wygodne. Kiedyś przyjdzie zestaw pedały spd+buty z shimano za 150 zł ~ i wtedy dopiero stare buty na rower pójdą w odstawke.
@PerkoS: @n0rex: Ale nikt nie mówi o profesjonalnych butach na siłkę, fakt jest taki, że buty do biegania są kiepskim wyborem jeśli chodzi o takie ćwiczenia jak martwy czy przysiad. Najlepiej się do tego nadają płaskie buty z twardą podeszwą, czyli najtańsze trampki. Ewentualnie można to robić boso.
@n0rex: ja do treningu siłowego mam zwykłe halowki za 50. Jak idę na cardio to zmieniam na biegowe. Nie wyobrażam sobie dzwigania sztangi w butach z amortyzacją
Mirki potrzebuję butów do ogólnej aktywności fizycznej do 200 zł. Takie co ubiorę na rower/bieganie, ale na siłkę też dadzą radę.
@Trebron_Kugelszwanc:
@Qantas: Ok, do biegania kupie inne i do reszty inne. Trochę się boje o stawy na początek, ale dam radę ;)
W sumie to serio pytam, może wcale nie lepiej i jednak jest lepiej kupić 3x