Wpis z mikrobloga

Składam dla siebie nowy PC. Mam już CPU (9950X3D), GPU (Gainward RTX 5080 Phoenix V1), płytę główną (Asus ROG STRIX X870E-E Gaming WiFi). Szukam teraz odpowiedniej obudowy do tego zestawu. Zależy mi na slocie 5,25" dla nagrywarki Bluray, ponieważ nie chcę się bawić z adapterami. Chciałbym też mieć na obudowie wyprowadzony port USB typu C (20 Gbps) oraz przynajmniej 2 porty USB 3 (mogą być 4, gdyż płyta główna tyle obsługuje). Potrzebuję 1-2 sloty na dyski 3,5" oraz 2-3 sloty na dyski 2,5". Preferuję obudowę wielkości midi tower (maksymalna długość/głębokość około 54 cm). Na większą obudowę nie mam za bardzo miejsca. Musiałbym robić przemeblowanie. A jeśli chodzi o chłodzenie, to celuję bardziej w chłodzenie powietrzne (Noctua NH-D15 G2 [LBC?]), ponieważ nie chcę ryzykować wycieku płynu chłodzącego. Nie zależy mi na świecidełkach RGB. Znajdzie się w tych wymaganiach jakaś dobra przewiewna obudowa?Ja znalazłem Fractal Design Define 7, ale słabo z dostępnością. Znalazłem również Cougar MX330-G Pro, ale nie wiem, czy jest to dobra obudowa pod względem przewiewności.
Mam jeszcze pytanie o pamięć RAM. Na stronie AMD jest napisane, że procesor obsługuje do 5600 MHz. Wielu ludzi poleca pamięci o częstotliwości 6000 MHz. Nie będzie z tym problemów? Ogólnie nie planuję podkręcać procesora i wolałbym raczej pozostać przy standardowych ustawieniach.
#pcmasterrace #komputery #amd #ryzen #skladamkomputer
  • 3
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Adrian77: szkoda że poszedłeś w 9950X zamiast dopłacić do 5090. Generacje temu stałem przed podobnym wyborem i wyszło że w 4K dużo więcej klatek da słabszy CPU, ale z 4090 zamiast 4080. To się akurat nie zmieniło. No ale może masz jakieś zastosowania półprofesjonalne gdzie ten CPU jest Ci potrzebny.

Co do obudowy - szczerze mówiąc na Twoim miejscu wziąłbym zewnętrzną nagrywarkę pod USB 3.0 i nie był ograniczony do
  • Odpowiedz
  • 0
@Atreyu: Za RTX 5090 musiałbym dać ponad 2 razy więcej niż za RTX 5080. Coś koło 12k zł. Tyle za kartę graficzną nie wydam. Może kiedyś. A jeśli chodzi o te dwie obudowy, które wymieniłem, to są przewiewne? Temperatury przy tym chłodzeniu byłyby ok? W ostateczności zrezygnuję z zatoki 5,25.
  • Odpowiedz
@Adrian77: każda obudowa która posiada panele perforowane lub z siatki w miejscu gdzie idą wentylatory będzie ok. Jedynie filtry do wyrzucenia jeśli chcesz max przewiew (chyba że są ze zwykłej siatki, one nie powinny zbytnio ograniczać przepływu). Nie musicie się ze mną zgadzać ale moim zdaniem są one zbędne - kompa i tak trzeba będzie dmuchać, kwestia tylko tego czy chcemy przedmuchiwać podzespoły czy filtry.
  • Odpowiedz