Wpis z mikrobloga

Moim zdaniem sprawa jest prosta. Polska przegrała, my jako Naród, cały kraj. Nawrockiemu wybory wygrał internet. Masa botów agitujących za prawą stroną, tiktok, którego algorytmy podrzucają 5x więcej prawicowych treści niż z innej strony politycznej. Patologizacja treści jak famemma, dzięki, której potem ludziom się podobają odpały Brauna. Totalna dezinformacja jeśli chodzi o zielony ład i sprawy imigrantów. Rozmywanie pisowskich afer na takich kanałach jak Kanał Zero.

To tam jest powód wygranej Nawrockiego. Prawica może jechać po bandzie, może mieć nieskończoną ilość afer i to po niej spłynie. Rolników już się nie przekona że PiS podpisał zielony ład, oni wierzą że Tusk zniszczy polskie rolnictwo. Masa ludzi wierzy że Tusk ściągnie tutaj imigrantów, którzy będą tylko gwałcić itp.. Tego już się nie odkręci.

Liberalna demokracja w Polsce właśnie umiera, nie dała sobie rady z prawicowym populizmem i nowymi narzędziami trafiania do wyborców.
Nie ma już innej opcji, czekają nas rządy prawicy na wzór Trumpa. Propaganda w telewizji, youtube, boty w internecie, wszystko już będzie za państwowe pieniądze. Będzie szukanie kolejnych wrogów, najpierw będą to imigranci i lewactwo, potem Unia Europejska, prawica musi mieć paliwo w postaci wskazywania wroga.

Ludzie liberalni, lewicowi są zmęczeni tą ciągła atmosferą zagrożenia, takich zrywów na wybory się już nie powtórzy.

Polska stoi przed prawdziwymi problemami:
- niska dzietność
- zmiana klimatu
- susza hydrologiczna, która trwa od 15 lat
- energetyka, nieefektywne górnictwo, a zatem drogi bardzo węgiel
- rosyjska agresja na Ukraine

Rządy, które nadchodzą nie będą się zajmować żadnym z tych problemów. Te tematy praktycznie nie istniały w dyskursie podczas kampanii.

Ja się boję. To się działo już na Świecie, sama Polska nie raz pogrążała się w tragedii na wiele lat.

#wybory #polityka
  • 6
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Masa botów agitujących za prawą stroną, tiktok, którego algorytmy podrzucają 5x więcej prawicowych treści niż z innej strony politycznej.

@MYexodus: Tymczasem w rzeczywistości stało się dokładnie na odwrót
  • Odpowiedz
@MYexodus takimi postami walisz konia Mateckiemu; p-----------y i tyle; wstań i idź albo faktycznie pakuj mandżur na emigrację;

Kto zagłosował na Trzaskowskiego niezależnie od pobudek zrobił, co mógł. Co zrobił rząd żeby go wesprzeć? O Tusku nie wspominam, bo jak w----ł się z Muranskim u Rymanowskiego to za głowę się złapałem.
  • Odpowiedz
  • 0
@GomiGomi: No i podajesz świetny przykład. Tusk walnął jakimś tekstem o Murańskim, gdzie ja nawet nie wiedziałem kto to jest. Owszem nie na miejscu ale zobacz jak wielki raban się zrobił w internecie, właśnie dzięki tej machinie medialnej pisu. Afery Nawrockiego z wyłudzeniem mieszkania, kontakty z sutenereami, udział w ustawkach, no potężny kaliber. No to dopiero jak Tusk powiedział "Murański" to ja zacząłem dostawać wiadomości bezpośrednie od znajomych co ten
  • Odpowiedz
@MYexodus: To niech dalej KO ignoruje media społecznościowe. PiS sobie zbudował Stanowskiego, jako nowego Wojewódzkiego, tyle, że lepszego. A druga strona sobie może pooglądać Pińskiego. I nie mów mi, że to kwestia kasy - teraz mieli SSP. Do tego totalne zawalenie TikToka i Twitter/x.

Przegrał kandydat, na którego zagłosowałem, ale nie będę darł szat z względu na cudze niepowodzenia. Nie ja z------m tę kampanię, nie ja ignoruje nowe media od
  • Odpowiedz