Wpis z mikrobloga

#indeedwyjezdza #norweskidziennikindeed

Ostatnio siedziałam z koleżanką przy piwku w pubie, zwykłe piątkowe popołudnie. Nagle, nie stąd ni zowąd zaroiło się wokół nas od nastolatków obu płci ubranych w śmieszne, czerwone portki. Co się dzieje? Zapytałam.

Odpowiedź była jedna. Russ.

Czym jest Russ, a właściwie Russefeiring? Jest okres między zakończeniem norweskiej szkoły średniej, a ichnią maturą. Trwa kilka tygodni, podczas których uczniowie muszą nosić swoje stroje (czerwone, niebieskie, czarne lub zielone spodnie). MUSZĄ. Cały czas. Inaczej złamią zasadę i za karę zostanie im obcięta jedna nogawka. ;)

Nastolatkowie mieszkają podczas tego okresu w vanach, lub autobusach (!), specjalnie zakupionych na tę okazję. Mają prawo pić ile dusza zapragnie, nikt nie może im tego zabronić, ogólnie Russ przypomina trochę nasze juwenalia, tylko rozmach jest większy.

Jeśli kogoś zainteresowała ta tradycja, polecam poczytać http://polkawnorwegii.wordpress.com/2014/04/30/russ/

Poniżej zdjęcie mgły schodzącej z gór, wreszcie udało mi się uchwycić. :) Prawda, ze wygląda jak dym? Coś pięknego!
i.....d - #indeedwyjezdza #norweskidziennikindeed

Ostatnio siedziałam z koleżanką pr...

źródło: comment_Qj6mpCQeCcPX2e28cS0iwXzawPVK4qQE.jpg

Pobierz
  • 6
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach