Wpis z mikrobloga

@Szym3kSzym3k: Ma, dlatego domyślnie wyłączyli dwusystemowość. Albo odpalasz na tym Zigbee albo Matter. Można wciąż uruchomić obie sieci równocześnie, ale nie zalecają ani nie oferują wsparcia.
  • Odpowiedz
słabo działało jeżeli było jednocześnie włączone ZigBee i matter. Teraz nie ma tego problemu?

@Szym3kSzym3k: twórcy wycofali się ostatecznie ze wsparcia dla zigbee i matter w tym samym czasie. Włączyć to można nadal ale nie jest rozwijane ani nikt nie obiecuje stabilnego działania wtedy. Jak wybierzesz jeden protokół to powinno być wszystko git
  • Odpowiedz
@Szym3kSzym3k:
Ciężko powiedzieć, ja bogatszy o wiedzę i doświadczenie po paru miesiącach używania bym w MOIM setupie teraz tego nie montował.
Przez to, że to jest taki mały pyrtek to ma słabiutką antenę, u mnie miał problem z zasięgiem najbliższego urządzenia wzmacniającego sygnał.
Urządzenia w promieniu paru metrów działały bez najmniejszych problemów, ale na piętro to był problem, musiałem kupić totalnie niepotrzebne mi gniazdko zigbee, które robi u dołu schodów jako wzmacniacz
  • Odpowiedz
masz jakiś poradnik jak to zrobić?

@Szym3kSzym3k: dość dawno to robiłem, już w sumie nie pamiętam dokładnie co i jak. Generalnie z takich podstawowych rzeczy które mi przychodzą do głowy to:
- aktualizowałeś firmware w donglu do najnowszej wersji?
- w configu z2m ustawiłeś właściwy adapter? (w sensie ember a nie ezsp)
Też jak instalowałeś z2m? Jako dodatek do HA czy osobna maszyna wirtualna/kontener?
  • Odpowiedz
  • 0
@ZdeformowanyKreciRyj: problem rozwiązałem. Tak jak pisałeś trzeba było zaktualizować firmware, wybrać ember. Dodatkowo HA robił plik backup po starego singla. Musiałem wykasować wszystkie stare pliki ręcznie ( chociaż zaznaczyłem opcje ich usunięcia przy deinstalacji z2m) i śmiga. Teraz pozostało podawać wszystkie urządzenia.
  • Odpowiedz