Wpis z mikrobloga

czy włączyć tryb nocny z zastąpieniem światła niebieskiego na czerwone na przynajmniej 50%?

@Uuroboros: a zdajesz sobie sprawę że badania na temat szkodliwości światła niebieskiego na oczy były fejkiem? Niebieskie siwiało co prawda ma wpływ na rytm dobowy, ale oczu nie uszkadza. Ostatnio g---o portale powielają fejk na temat przywrócenia obowiązku meldunkowego, choć nawet projektu nie ma. Tak się g---o rozłazi powielane setki razy i niektórzy zaczynają w to wierzyć.
  • Odpowiedz
  • 0
@wypokowy_expert: nie wiem jakie badania czytałeś i do czego myślałeś że to używam ale ja używałem wyświetlania nocnego tylko po to żeby mi się nocą nie męczyły tak mocno w nocy

Ale generalnie chodziło mi o odczucia innych, więc jak masz jakieś doświadczenia to śmiało możesz opisać czy czujesz różnice czy nie.
  • Odpowiedz
@Uuroboros: Redukcja niebieskiego żeby łatwiej byłu usnąć (Ale 50% to raczej przesada) + zmniejszenie jasności ekranu byle bez przesady bo wytężanie wzroku żeby coś zobaczyć albo przeczytać też męczy oczy. Zdecydowanie pomaga też zmiana koloru UI na ciemny, a jak chcesz iść jeszcze dalej zmień tryb wyświetlania na wysoki kontrast. To ostatnie można też uzyskać w przeglądarce korzystając z rozszerzeń.
  • Odpowiedz
  • 0
@Rosh: zauważyłem że mój monitor ma opcję redukcji światła niebieskiego, obraz wtedy staje się taki bardziej wręcz żółty niż pomarańczowy i czerwony.
  • Odpowiedz
@Uuroboros: a mnie nie pytaj, ostatnio po zakupie nowego laptopa: urwa co ten ekran jest taki zułty, szukałem szukałem aż znalazłem, te chooje z lenovo w sterownikach od karty graficznej zaszyły profil kolorów i to tak że go w ogóle w systemie nie mogłem znaleźć. Ale przy okazji aktualizacji driverów na te prosto od amd wyszło samo, nagle wróciła biel. Więc nie pytaj czy korzystam z jakichś zazułczaczy.
  • Odpowiedz
@Uuroboros: Raczej każdy w miarę współczesny monitor będzie miał taką opcję zwykle opisaną jako tryb czytania. Ale sam windows też ma to wbudowane z regulacją natężenia i opcją uruchamiana o określonych godzinach.
  • Odpowiedz
@Uuroboros: Tak jak mi sie podoba, dokładnie: patrzę na ekran, dostrajam i jeśli uważam że biały jest dla mnie biały to tak zostawiam. Fajne jest to że flux potem cały czas w tle dostraja sie do pory dnia, Kiedy nie spojrzę to mam biały jak lubie.
  • Odpowiedz