Aktywne Wpisy
inga +22
Od wielu lat mam swoją pasję, która jest dla mnie sposobem na codzienny relaks i oderwaniem się od technologii. Średnio wydaję na nią ok 800 zł miesięcznie - czasem więcej, jeśli trafi się coś wyjątkowego.
Mój mąż uważa, że to zbyt duża kwota i ostatnio zaczął to mocno krytykować. Doszło do tego, że zaczęłam się ukrywać ze swoimi zakupami, co zupełnie mi nie odpowiada.
Usiadłam jednak i przemyślałam sprawę. Nie palę, nie
Mój mąż uważa, że to zbyt duża kwota i ostatnio zaczął to mocno krytykować. Doszło do tego, że zaczęłam się ukrywać ze swoimi zakupami, co zupełnie mi nie odpowiada.
Usiadłam jednak i przemyślałam sprawę. Nie palę, nie

Naprawdę tak ciężko wam ogarnąć jednego gościa, który nagminnie wstawia scat od prawie tygodnia dosłownie co noc?
@a__s @m__b
#moderacja #moderacjacontent
@a__s @m__b
#moderacja #moderacjacontent

Jak wiadomo, BIOS można bootować w trybie Legacy lub UEFI. UEFI jest teoretycznie lepszy dla Windows (chyba się szybciej bootuje? Poprawcie mnie jeśli chodzi o inne różnice). Czytałam, że Linux musi być bootowany w trybie Legacy (chociaż w instalatorze jednej z dystrybucji widziałam opcję instalacji w trybie UEFI, więc sama już nie wiem jak to w końcu jest, czy Linux może działać pod UEFI czy absolutnie nie?
No to teraz zarys mojej sytuacji. Posiadam PC z 3 dyskami bootowany przez UEFI. C: (Windows 64bit) D: oraz E: (magazyn pod NTFS). Do tego chciałabym podpiąć czwarty dysk SSD na którym zainstaluję wybraną dystrybucję Linuxa. Pytania jakie mi się nasuwają:
1. żeby każdorazowo zbootować Linuxa będę musiała zmieniać tryb bootoowania na Legacy? A potem żeby przeskoczyć na WIndows znów zmiana trybu na UEFI?
2. Czy z poziomu Linuxa będę miała dostęp do dysków będących magazynem? Chcę aby na C: był Windows, na D,E magazyn i na F: Linux (tylko system i aplikacje). Czy da się tak bez problemu współdzielić dyski między różnymi systemami?
Chyba z 10 lat temu. Linux normalnie bootuje się w trybie UEFI.
Różnie bywa. Tj. pod linuksem mamy dostęp do wszystkiego. Należy korzystać ze sterownika NTFS-3G. Jest nowszy moduł tj. NTFS3, ale moim zdaniem nie jest jeszcze wystarczająco stabilny. Ten strerownik należy sobie doinstalować, bo nie zawsze jest dostępny od razu.
Pod
@Plotkova99: Nie, bzdura.
Działa bez problemu, przynajmniej popularne
@Plotkova99: możesz mieć problem z podwójnym bootowaniem, bo windows po aktualizacji lubi sobie bootloader nadpisać, ogólnie jak kolega wyżej mówi, nie powinno byc problemów z EFI, ale w sumie bym sie zastanowił czy wirtualka w takim Virtualbox nie byłaby lepszym rozwiązaniem
@Plotkova99: problem jest stary i trochę inny. UEFI, daje możliwość Secure Boot - podpisanych "czegoś tam" i to zapewnia większe bezpieczeństwo przed wirusami i innym badziewiem. Legancy/BIOS tego nie sprawdza - czyli starsze systemy, niszowe systemy - mogą się uruchomić.
UEFI ogólnie trochę inaczej system bootuje, tam chyba jest potrzebna dodatkowa partycja z danymi. Wybierasz dysk z którego ma startować i tam jest wszystko
@Plotkova99: Nie musi.
Normalnie będzie ci działać w UEFI. Bootloadery typu grub są podpisane chyba przez microsoft.
@Plotkova99: Nawet nie wiem czy się da, ale ja bym nawet nie próbował zainstalować linuksa na NTFS a windows nie ogarnia zbyt wielu typów systemów plików.
Jakaś wspólna przestrzeń do współdzielenia
Ad.1 oba systemy wspierają i UEFI, i Legacy, ale legacy należy sobie już na nowszych (powiedzmy nie starszych niż 10 lat) komputerach darować; natomiast większość (zdecydowana) dystrybucji nie lubi i nie działa, gdy UEFI ustawione jest w trybie secure boot.
Ad. 2 Linux bez problemu radzi sobie z montowaniem dysków NTFS w trybie odczyt/zapis, a obsługa tego systemu plików jest już w jądrze; bez problemu zamontujesz tego typu dyski,
@vries: No to dziwne, bo nie mogę zainstalować na osobnym SSD żadnego linuxa. Albo instalator nie startuje albo jak już ruszy to potem nie idzie go zbootować... Próbowałam na kilku Distro (Mint, Manjaro, ElementaryOS)
Żeby uniknąć tych problemów chciałam dać na osobny SSD i bootować stricte z tego z Linuxem, czyli na
@Plotkova99: Co to jest? Laptop? PC?
Wiem, że czasem jest problem z Secure Boot. W sensie trzeba wybrać w secure boot, że jest taki instalator i dopiero się pojawia możliwość bootowania. Tak miałem na
@Plotkova99: Tak jak @vries pisze.
Prawdopodobnie to SecureBoot. https://wiki.archlinux.org/title/Unified_Extensible_Firmware_Interface/Secure_Boot#Implementing_Secure_Boot
Ubuntu i jego pochodne, chyba Fedora i może openSUSE powinny mieć działające podpisane loadery zgodne z fabrycznym zestawem kluczy (o ile nie została zaktualizowana baza zabronionych kluczy (dbx) https://blog.hansenpartnership.com/the-meaning-of-all-the-uefi-keys/ )
NIE.
2. Czy z poziomu Linuxa będę miała dostęp do dysków będących magazynem?
Niemożliwe