Wpis z mikrobloga

@CrokusYounghand tylko ze 40latek pamietajacy dosowkie windowsy bardziej ogarnia kompa niz obecny 15latek ktory jedyne co zna to plug n play. Jest obecnie regres, dzieciaki juz nawet nie uzywaja pc tylko wola siedziec z nosem w androidzie.
  • Odpowiedz
@newralgicznySceptyk:

jezu, dzieciaki na wykopie myślą, że 40 latek to jakiś dziad, który nie umie prawie że komputera włączyć, a fakty są takie, że dzisiejsi 40 latkowie to pierwsze pokolenie wychowane już na komputerach

True, ja za niespełna 2 lata będę kończył 40 a jestem już z pokolenia iksde xD
  • Odpowiedz
@CrokusYounghand: jestem po 40 i uczę studentów obsługi Photoshopa i Illustratora. Niektórzy włączają komputer tylko przyciskając przycisk na monitorze i zgłaszają problem, że komputer nie działa ;). Nie wiedzą jak wysłać sobie duże pliki, czasami nie ogarniaja gdzie im się plik zapisał. Akurat moje pokolenie na kompach się wychowało, trzeba było crackowac gry, podłączać dyski u kolegi itd. Mam wrażenie, że obecnie jest gorzej z taką wiedzą bo na telefonie
  • Odpowiedz
@newralgicznySceptyk: powiem nawet lepiej - ja zbliżając się do 40 czy nawet moi ciut starsi kumple dalej mamy umiejętność napraw i złożenia takiego PC czy laptopa. Syn kumpla 17 lat nie potrafi nawet przedmuchać laptopa, a skręcenia kompa samemu to dla niego czarna magia.
  • Odpowiedz
Jak miałem 10 lat, byłem już po składaniu swojego pierwszego "blaszaka", win98 instalowałem "z pamięci", instalowałem pirackie gry dzieciakom na osiedlu i potrafiłem znaleźć informacje w internecie (google jeszcze na tamten moment nie istniało!) wdzwanianym przez modem 56K.
Mój syn ma 10 lat i mimo usilnych starań nie ogarnia szukania informacji w google, a jak rozłączy się wifi w laptopie, to wpada w panikę...
  • Odpowiedz
@Herubin: Urodzenie w latach 90/. ;)))) Kolego. Z komputerami mam do czynienia od połowy lat 80
W 90 pracowałem na Makach i PC w konfiguracjach kosztujących po 100000$ i było to podstawowe narzędzie pracy w firmach z mojej branży.
  • Odpowiedz
@koomeet: Apple nawet usunęło z maca mini przycisk włączania (jest na podstawie), bo system jest tak skonstruowany, ze nie trzeba go wyłączać. To samo po zakupie laptopa. Podnosisz klapę i tyle - sam się włącza. Od tej pory już nigdy go nie wyłączasz.
Zamykanie i otwieranie systemu mogłoby zniechęcić współczesnego użytkownika.
  • Odpowiedz
Niektórzy włączają komputer tylko przyciskając przycisk na monitorze i zgłaszają problem, że komputer nie działa ;). Nie wiedzą jak wysłać sobie duże pliki, czasami nie ogarniaja gdzie im się plik zapisał.

@koomeet: O kurde ale odblokowałeś.... faktycznie nieraz chodzę do ludzi "bo coś komp wolno działa" wchodzę w komputer a tam wszystko na pulpicie... systemowy zapchany do ostatniego bajta a na drugiej partycji 2TB wolnego miejsca xD
Ciekawie się też
  • Odpowiedz