Wpis z mikrobloga

Byłem sobie u dentysty 4 miesiące temu, miałem dziurkę próchnicy niewielka w przestrzeni miedzy zębowej, no i zostało to zrobione tak sobie z tym żyje do wczoraj. Nagle zaczęło miejsce gdzie jest plomba być super nadwrażliwa na zimno. Nie ma żadnych dolegliwości przy ciepłym/jedzeniu. Dzwonie do dentystki termin na czerwiec ( ͡° ʖ̯ ͡°) No i teraz pytanie czy to może być coś poważnego i szukać innego dentysty, czy powinienem dożyć do tego czerwca?
#dentysta #stomatologia #zeby
  • 13
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@bi4ly_ sprawdź jak daleko masz na pogotowie stomatologiczne i tam się wybierz. Powiedz, że zacząłeś to dziwnie czuć i chcesz sprawdzić, czy wszystko w porządku jest zrobione. Mieszkam w dużym mieście i nikt nie ogarnia, że takie coś w ogóle jest. Wszedłem tam w sobotę wieczorem (!!!) i byłem pierwszy. 15 min później było po wizycie.
  • Odpowiedz
@bi4ly_: We wrześniu wypadła mi częściowo plomba z zęba, olałem. Do dentysty poszedłem w marcu. Werdykt? Leczenie kanałowe, albo wyrywanie. Jestem już 1300 zł w plecy, a to dopiero po pierwszej wizycie leczenia kanałowego. Kolejne pewnie drugie tyle i trzecia jeszcze 2,5k za koronę ()
  • Odpowiedz
@benylancoch: chyba lepsze to niż implant za 6k, który może się nie przyjąć :D a implant to i tak nie zażegnany, bo ząb z koroną po kanałówce i tak może złapać próchnicę, więc ja to bym sobie odkładał i tak hajs na implancik ( ͡° ͜ʖ ͡°)

tytanowy beny, będziesz mógł się nazywać
  • Odpowiedz
@bi4ly_: IMHO nie da się określić przez wypok co jest nie tak. Możliwe że plomba się ukruszyła odsłaniając zębinę I jest nadwrażliwość ale zwykle wtedy są dolegliwości przy piciu zimnego. Możliwe że jest stan zapalny miazgi I bedzkei kanałowe. Możliwe że odsłania się szyjka. Możliwe że to inny zab. Możliwe że zapalenie zatok jeżeli to zab górny. Musisz iść to sprawdzić. Nie w czerwcu a teraz
  • Odpowiedz
@drahtzieher: pod korona to próchnica się robi ale zwykle po wielu latach. Chyba ze próchnica niedoczyszczona albo higiena bardzo zła. Zab po leczeniu kanałowym u z koroną nie przetrwa do późnej starości prezent czy później taki zab z długa historia leczenia się z jakiegoś powodu traci. 15- 30 lat to spoko wynik na kanałowe i koronę. Implant to ostateczność. Ostatni punkt "drabiny eskalacji". Trzeba ratować własne i odwlekać implantacje jak
  • Odpowiedz
  • 0
@Jurant_ze_sbychowa: No jest wlasnie tylko przy piciu zimnym, nic innego sie nie dzieje. Dzwoniłem do paru dentystów dziś innych i każdy mi mówi ze powinienem się zgłosić do dentysty który mi to robił. A ten który to robił ma w------e ( ͡° ʖ̯ ͡°)
  • Odpowiedz
  • 0
@Jurant_ze_sbychowa: Jak specjalnie "zalewam" ząb który mi robiła wodą i jak potem wypije tą wodę to tak parę sekund i czuje nadwrażliwość która była jak w momencie w którym mi ten ząb borowała, 2-3 sekundy czuje i wraca do normy wtedy. Jak pije normalnie to nic nie czuje.
  • Odpowiedz
Albo kilka dni, tygodni jak to jest nadwrażliwość pozabiegowa albo do obumarcia miazgi zęba i potrzeby leczenia kanałowego jak jest znacznie odsłonieta zębina lub to zapalenie miazgi. Idz na wizyte. Zadzwoń na recepcję że zab ostatnio robiony cie boli i potrzebujesz szybkiej wizyty. Jak cie nie przyjmą w przeciagu kilku dni to zmień dentystę bo takie przypadki przyjmuje się asap.
  • Odpowiedz