Aktywne Wpisy

Pylica +234
Mircy, chciałem się pochwalić rezultatem sesji zdjęciowej jaką zorganizowaliśmy sobie w tym roku jako stowarzyszenie Hellas et Roma, wraz z węgierskimi przyjaciółmi z COH•IIX LEG•X•GPF. Za pomocą nałożonych na siebie kilkunastu zdjęć chcieliśmy stworzyć panoramę hipotetycznej bitwy między rzymskim legionem a wojownikami kultury przeworskiej z początków I w ne. Uważam że wyszła zajebista kompozycja w stylu Total Wara i jaram się naszym autystycznym hobby jeszcze bardziej.
źródło: CP_HeR_Roma01
Pobierz
pemo212 +62
źródło: temp_file5977712486447697123
Pobierz

![UK planuje wdrożyć system inwigilacji odczytujący mimikę i emocje. [ENG]](https://wykop.pl/cdn/c0834752/869bb31ab757ce6c345b8582883a099f1461c3ad3d88db0641f967a7f3f4dd7f,q80.jpg)

@hpiotrekh: Na ile to prawda?
wsadziłem używkę 256gb za 50zł jakoś i 9 letni laptop jest w 100% używalny
Aktualnie kupiłem nego laptka, ale mój 12 letni lenovo z ssd odpali się od zera do windowsa chyba w mniej niż 10 sekund.
Jak kiedyś mi sie nie wczytał ssd i odpalił jakiś stary windows z hdd, to raz, że zgłupiałem co to w oógle jest, dwa działał tak wolno, że myślałem że jest zepsuty. ( ͡°
@4x80: Jeżeli tylko o wymienialność w przypadku zużycia chodzi, to bateria w Thinkpadach obecnej produkcji jest trywialna do wymiany. Odkręcasz parę śrubek, otwierasz spód i masz dostęp do wszystkiego. Baterię odpinasz, wykręcasz i wsadzasz drugą. I tu i tu i tak musisz mieć baterię zamienną, a zakładam że nie jesteś z tych, którzy ręcznie wymieniają ogniwa 18650 w starych bateriach.
Co innego jeżeli zależy Ci na szybkiej zmianie
Ostatnio miałem jakiegoś szybkiego acera ale przez pół roku był wiele razy na naprawach więc podziękowałem i wróciłem do thinkpada.
źródło: 20250415_164558
Pobierz@4x80: W sensie? T14 Gen 5, czyli obecny model od Lenovo, jedyne co ma wlutowane to moduł WiFi. Wszystko inne można samemu wymienić. Baterię, dysk, RAM, klawiaturę, moduł WWAN.
Główne różnice nad którymi można ubolewać to:
-brak zatoki na
@supra107: z tym to powodzenia życzę jak się okaże że pasuje tylko jeden model FRU lenovo i mdoem kosztuje 800zł. Been there, done that.
Później przesiadka na P14s amd, a obecnie ostatni model P16s amd z 7840u
T480 był super, wspaniały, zajebisty...ale 3-4 lata
@MercedesBenizPolska: Ja do swojego L14 G5 patrzyłem i koszta już są sensowniejsze, ok. 380zł za moduł LTE. Zgaduję że ten za 800zł to moduł 5G, a wszystkie sprzęty 5G są obecnie niedorzecznie wycenione. A to że dostępny jest tylko jeden model no to cóż, uroki patentów i licencji technologii telekomunikacyjnych. :)
No i prawda że T480, jak wszystko, się zestarzał. Wszelkie unikatowe ThinkPadowe wynalazki tracą na znaczeniu
Sprawdź z ciekawości jaki masz nr części modemu LTE do swojego. To na stronie lenovo dostepne
5W11H85427
4XC1Q24438
I nie są zmienne. Czyli kupujesz EM061K-GL ale z nie tym numerkiem co trzeba i nie