Wpis z mikrobloga

#laptopy #komputery: Moim codziennym laptopem jest stary lenovo T480 ale przy łóżku do usypiania mam T410 ale niestety on juz jest tak wolny na w10 że nie chce mi się go włączać. Więc chyba kupię drugiego T480 lub może mi polecicie coś podobnego, bateria musi być wyciągalna.
  • 24
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

via Wykop
  • 0
@vieniasn: t410 kupiłem wiele lat temu i jak był na win7 pro śmigał jak błyskawica ale teraz na 10 jest strasznie wolny, te ssd nie są drogie z drugiej strony t480 juz da radę wyrwać sporo poniżej 300 euro. Dzięki przemyślę.
  • Odpowiedz
@4x80: teraz to w każdym sprzęcie trzeba mieć ssd. Nie wiem czy to kwestia przyzwyczajenia czy co.

Aktualnie kupiłem nego laptka, ale mój 12 letni lenovo z ssd odpali się od zera do windowsa chyba w mniej niż 10 sekund.
Jak kiedyś mi sie nie wczytał ssd i odpalił jakiś stary windows z hdd, to raz, że zgłupiałem co to w oógle jest, dwa działał tak wolno, że myślałem że jest zepsuty. ( ͡°
  • Odpowiedz
bateria musi być wyciągalna

@4x80: Jeżeli tylko o wymienialność w przypadku zużycia chodzi, to bateria w Thinkpadach obecnej produkcji jest trywialna do wymiany. Odkręcasz parę śrubek, otwierasz spód i masz dostęp do wszystkiego. Baterię odpinasz, wykręcasz i wsadzasz drugą. I tu i tu i tak musisz mieć baterię zamienną, a zakładam że nie jesteś z tych, którzy ręcznie wymieniają ogniwa 18650 w starych bateriach.

Co innego jeżeli zależy Ci na szybkiej zmianie
  • Odpowiedz
via Wykop
  • 0
@supra107: t480 to dosyć specyficzny laptop i ostatni z tej klasy bo już takich nikt nie robi oprócz chyba jakiś składaków. Przed chwilą zapłaciłem z przesyłką 215 euro za identyczny jak mam więc dylemat rozwiązany.

Ostatnio miałem jakiegoś szybkiego acera ale przez pół roku był wiele razy na naprawach więc podziękowałem i wróciłem do thinkpada.
4x80 - @supra107: t480 to dosyć specyficzny laptop i ostatni z tej klasy bo już takic...

źródło: 20250415_164558

Pobierz
  • Odpowiedz
t480 to dosyć specyficzny laptop i ostatni z tej klasy bo już takich nikt nie robi

@4x80: W sensie? T14 Gen 5, czyli obecny model od Lenovo, jedyne co ma wlutowane to moduł WiFi. Wszystko inne można samemu wymienić. Baterię, dysk, RAM, klawiaturę, moduł WWAN.

Główne różnice nad którymi można ubolewać to:
-brak zatoki na
  • Odpowiedz
via Wykop
  • 0
@supra107: Moja wiedza jest bardzo ograniczona, postawię system czy wymienię komponenty ale z ewentualną bardziej profesjonalną diagnozą sobie nie poradzę stąd pytam lub kupuję coś co chodzi. Ten obecny T480 kupiłem w sklepie i był sprzedany bez wewnętrznej baterii oraz zwykłą klawiaturą. Przeczytałem w internetach że klawiatura back lite tu pracuje więc taką kupiłem oraz dołożyłem wewnętrzną baterię. Laptop przez kilka dni miał podświetlaną klawiaturę ale potem to przestało działać.
  • Odpowiedz
@supra107: Co do całego wywodu odnośnie T480 vs nowsze to moge się wypowiedzieć bo miałem T480 2 lata, T580, X1 carbon 6gen i x1 tbalet czyli prawie całą rodzinę z 8 gen intela.

Później przesiadka na P14s amd, a obecnie ostatni model P16s amd z 7840u

T480 był super, wspaniały, zajebisty...ale 3-4 lata
  • Odpowiedz
mdoem kosztuje 800zł

@MercedesBenizPolska: Ja do swojego L14 G5 patrzyłem i koszta już są sensowniejsze, ok. 380zł za moduł LTE. Zgaduję że ten za 800zł to moduł 5G, a wszystkie sprzęty 5G są obecnie niedorzecznie wycenione. A to że dostępny jest tylko jeden model no to cóż, uroki patentów i licencji technologii telekomunikacyjnych. :)

No i prawda że T480, jak wszystko, się zestarzał. Wszelkie unikatowe ThinkPadowe wynalazki tracą na znaczeniu
  • Odpowiedz
@supra107: nie, zwykly modem LTE. Te co do wszystkich czyli Fibocom L860 różnią się tylko literkami na whiteliście w BIOS. Do P14s kosztował 770zł a do P16s ten sam L860 tylko inny numer części spokojnie 300-400, kupiłem na ali za 250 i działa.

Sprawdź z ciekawości jaki masz nr części modemu LTE do swojego. To na stronie lenovo dostepne
  • Odpowiedz
@MercedesBenizPolska: Według strony Lenovo jest to albo Quectel EM061K-GL albo EM160R. Jeden ma LTE6 i jest tańszy, a drugi LTE16 i jest droższy. Wiadomo, dopłacasz do lepszego LTE, ale jeżeli LTE6 wystarczy na twoje potrzeby to można nieco taniej.
  • Odpowiedz