Wpis z mikrobloga

@Piotrek7231: wczoraj oglądałem serial koreański i rzucili tam kwotą 10 milionów wonów. Moja spytała ile to jest, mówię, że nie wiem to wzięła telefon by sprawdzić w necie, wpisała tylko "ile to jest 10 mili", a resztę, już z odpowiednią walutątelefon podpowiedział sam. ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Parę dni temu zrobiłem wpis z grillowaną kiełbasą, gdzieś w komentarzach napisałem, że jak smażona to tylko z patelni
  • Odpowiedz
że nie wiem to wzięła telefon by sprawdzić w necie, wpisała tylko "ile to jest 10 mili", a resztę, już z odpowiednią walutątelefon podpowiedział sam. ( ͡° ͜ʖ ͡°)

@Krupier: i to koniecznie musi wynikać z bycia podsłuchiwanym, a nie z tego że jesteś jedną z wielu osób, będących dodatkowo sprofilowaną przez Google w podobny sposób (wiek, zainteresowania i masa innych kategorii które dla Google mogą
  • Odpowiedz
@Krupier: no akurat to z wonami to nie dziwne, bo takie wyszukiwanie z przewalutowaniem wystrzelilo w kosmos wraz z premiera squid game.

Tez mi sie momentami cos takiego pokazuje, ale jak widze ze roznica to potrafi byc kilka dni/tydzien to raczej uznaje to za przypadek, bo jezeli mialoby to dzialac to musialoby to byc doslownie real time, bo po co ci podpowiedzi o nowych spodniach po tygodniu, jezeli google wie
  • Odpowiedz
i to koniecznie musi wynikać z bycia podsłuchiwanym, a nie z tego że jesteś jedną z wielu osób, będących dodatkowo sprofilowaną przez Google w podobny sposób (wiek, zainteresowania i masa innych kategorii które dla Google mogą oznaczać "jest duża szansa ze oglądał serial X"; dodając do tego dodatkowo choćny popularność Squid Game i tego że na bank mnóstwo ludzi szukało przelicznika ich waluty zeby zrozumieć o co grają (sam to chyba nawet
  • Odpowiedz
no akurat to z wonami to nie dziwne, bo takie wyszukiwanie z przewalutowaniem wystrzelilo w kosmos wraz z premiera squid game.

Tez mi sie momentami cos takiego pokazuje, ale jak widze ze roznica to potrafi byc kilka dni/tydzien to raczej uznaje to za przypadek, bo jezeli mialoby to dzialac to musialoby to byc doslownie real time,

@harrame: kiedy była premiera Squid Game? ( ͡°
  • Odpowiedz
Dobrze, telefony nie podsłuchują, oczywiście.

@Krupier: xD no tak, bo to jedyna opcja, albo telefony nagrywają 24/7 albo w ogóle, nie ma żadnych, podkreślam ŻADNYCH innych technologii ani okoliczności które sprawiłyby że akurat to konkretne wyszukiwanie mogłoby ci zostać podpowiedziane w inny sposób xD
  • Odpowiedz
kiedy była premiera Squid Game? ( ͡° ͜ʖ ͡°)

@Krupier: dopiero co byl drugi sezon, za 2 miesiace ma wyjsc 3, wiec temat dalej w miare popularny, na kompie z adblockiem mam takie podpowiedzi, na telefonie prywatnym i sluzbowym bez zadnego wykopu ani dostepu do tego co pisze i ogladam na lapku tez takie sa, wiec to raczej nie podsluch ani spisek ( ͡º ͜
harrame - >kiedy była premiera Squid Game? ( ͡° ͜ʖ ͡°)

@Krupier: dopiero co byl drug...

źródło: obraz

Pobierz
  • Odpowiedz
ja kiedyś POMYŚLAŁEM, że muszę kupić nowe spodnie i na 2 dzien mialem reklamy spodni. Przed tym nie gadałem nic o spodniach xd

@WinterLinn: powiem ci, że ja kiedyś też tak parę razy miałem i naprawdę przez chwilę miałem lekkie wtf. xD
  • Odpowiedz
Trzeba zauważyć, że 10 milionów to niepozornie dość specyficzna liczba. Zwykle pytana jest wartość bańki, albo stu. Bądź po prostu kurs waluty.

@sidhellfire: no dochodzi do tego w sumie tez fakt ze jeny i wony to wlasnie najpopularniejsze waluty ktore maja takie "wystrzelone" wartosci. czlowiek wie ze dolary czy euro to mnozy sie to mniej wiecej razy ~4 i mamy zblizona wartosc, ale jak slyszy ze cos kosztowalo np 20
  • Odpowiedz
jeśli pisałeś na klawiaturze telefonu o tych frykasach to nie dziwota.

@sidhellfire: a jednak trochę dziwota bo fejsbuczek nie powinien mieć dostępu do tego co piszę w innych aplikacjach. Tym bardziej, że apka nie ma udzielonych uprawnień do czegokolwiek.

A akcji z tym jak coś mówiłem, a chwilę potem miałem reklamy tegoż mogę naliczyć całkiem sporo. I nie tylko ja.
  • Odpowiedz