Aktywne Wpisy
labelle +254
Dwa lata temu przeprowadziłam się do mojego niebieskiego, do miasta oddalonego o 80 km od mojego wcześniejszego miejsca zamieszkania i pracy. Szukałam wtedy pracy na już – i udało się. W 3 dni po przeprowadzce znalazłam pracę w zawodzie (księgowość).
Zatrudnili mnie na najniższą krajową – okres próbny. Potem miała być "premia". Tylko nikt nie wspomniał, że ta premia to 50% podstawy, a sama podstawa... nie wynosiła nawet połowy minimalnej krajowej. W praktyce
Zatrudnili mnie na najniższą krajową – okres próbny. Potem miała być "premia". Tylko nikt nie wspomniał, że ta premia to 50% podstawy, a sama podstawa... nie wynosiła nawet połowy minimalnej krajowej. W praktyce

PiersiowkaPelnaZiol +274
#dziendobry #polska #granice #patologia
ja p------e XDD pomyśleć że dzielimy jeden skrawek narodu z takimi zwojami
ja p------e XDD pomyśleć że dzielimy jeden skrawek narodu z takimi zwojami

Psychopatia, charakteryzująca się m.in. brakiem empatii, impulsywnością i skłonnością do ryzyka, od lat budzi zainteresowanie naukowców. Jednym z czynników biologicznych, które mogą wpływać na te cechy, jest mutacja genu DRD4, kodującego receptor dopaminy D4. Badania sugerują, że wariant 7R tego genu, związany z wydłużoną sekwencją powtarzalną, może zwiększać predyspozycje do poszukiwania nowości i podejmowania ryzykownych decyzji – zachowań często obserwowanych u osób z psychopatycznymi skłonnościami.
Dopamina, neuroprzekaźnik związany z motywacją i systemem nagrody, odgrywa kluczową rolę w reakcjach na stres i ryzyko. Osoby z mutacją DRD4-7R mogą wykazywać mniejszą wrażliwość na negatywne bodźce, takie jak straty finansowe, dzięki czemu w sytuacjach kryzysowych (np. podczas giełdowych spadków) zachowują zimną krew. Badania z zakresu neuroekonomii wskazują, że tacy ludzie częściej podejmują ryzykowne inwestycje, traktując straty jako wyzwanie, a nie zagrożenie.
W kontekście reakcji na spadki giełdowe, osoby z cechami psychopatycznymi i mutacją DRD4 mogą działać paradoksalnie skuteczniej – ich mniejsza podatność na stres i koncentracja na długoterminowych celach pozwalają uniknąć paniki. Jednak mechanizm ten nie jest jednoznaczny. Psychopatia i genetyka to tylko elementy szerszej układanki, na którą wpływają także doświadczenie, edukacja czy środowisko.
Podsumowując, związek między mutacją DRD4, skłonnościami psychopatycznymi a reakcjami na zmiany rynkowe ilustruje złożoność ludzkich zachowań. Choć genetyka może tłumaczyć część tej układanki, kluczowe pozostają indywidualne wybory i kontekst sytuacyjny.
#gielda