Wpis z mikrobloga

#lodz #zalesie #pdk
Czy tylko ja się czuję w Łodzi jak mniejszość etniczna?
Wszedłem do biedronki po szybkie papu. Mijam murzynów, chińczyków, turków, ukraińców i żadnego polaka. Pytam pracownika gdzie teraz makrele leżą. "Ja ni panimaju". W zahirze przy kasie to samo.
Telefon dzwoni, numer zastrzezony, odbieram. Ktoś z ruskim akcentem pyta czy jestem w domu. Ale kto dzwoni? "To pan nie wje?! Kurjer".
Wychodzę z biedry, hindus na rowerze elektrycznym prawie mnie rozjeżdża na chodniku. Jechał chodnikiem szybciej niż auta po obwodnicy.
Wracam do domu. W windzie mijam babę, która zakrywa twarz i całe ciało hustą.
Paczki nie ma. Awiza nie ma. Zamiast tego ulotka napisana cyrylicą. Nawet nie wiem z jakiej firmy kurierskiej dzwonił. Oddzwonić nie mogę, bo numer nieznany.

Niby 30 minut na Lumumbowie. A ja mam wrażenie jakbym wrócił z cyrku.

Kiedys myślałem że mieszkam w Łodzi. Potem coraz bardziej to miasto zmieniało się w ukraińską kolonie. Teraz to już nie wiem czy zmienia się w Kalifat czy w cyrk.

Pożaliłem się to idę.
  • 11
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@przegro_pisarz Mam podobnie. Czasem wydaje mi się, że na ulicach mniej słyszę polskiego, niż ukraińskiego/rosyjskiego. Już nawet MPK przyjmuje Gruzinów na motorniczych, wiec pasażerowie mają okazję posłuchać Radia Tbilisi ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@ivbefre: op oczywiście skopiował wczorajszego b8 o innym mieście, ale w Łodzi większość kierowców Uber/Bolt (póki co) to Polacy. W Warszawie spotkać za kierownicą Polaka to wyjątek
  • Odpowiedz
@pamareum Czyli złapałem się na zarzutkę... Zdarzało mi się jeździć z Ukraińcami Greencabem ale nie narzekam. Podobne doświadczenia mam z dostawcami z Glovo - jak dotąd żadnych problemów bez względu na etniczność. Może miałem farta, albo ci pracujący są po prostu ok.
  • Odpowiedz
@pamareum: Nie wiem, czy taka większość. W uberze trafiam na Polaka nie częściej niż w 1/4-1/3 przypadków. Było gorzej, ale w którymś momencie wprowadzili chyba wymóg posiadania polskiego prawa jazdy i cała masa ukrów wtedy odpadła z puli kierowców.
  • Odpowiedz