Wpis z mikrobloga

• 1
@leaving_meaning potrzebujesz uprawnień SEP kategorii E. Niestety jakiś czas temu zmieniły się przepisy i żeby móc je zdobyć musisz okazać świadectwo ukończenia szkoły związanej z elektryką lub zaświadczenie od pracodawcy poświadczające praktykę pracy w zawodzie
  • Odpowiedz
@leaving_meaning: Weryfikuj dane dla danego kraju UE - bo przykładowo Irlandia leje na regulacje i w praktyce uzyskanie skutecznie działających uprawnień by wykonać instalację nawet w SWOIM domu wiąże się z zapisaniem się do lokalnego cechu, założenia działalności i (drogiego) ubezpieczenia - już o dłuższym terminowaniu u lokalnego elektryka nie mówiąc.
  • Odpowiedz
  • 0
@leaving_meaning możesz się u kogoś zatrudnić bez uprawnień i poprosić o zaświadczenie. Ale najlepiej będzie jak zadzwonisz do jakiejś firmy organizującej szkolenia i się pod pytasz, może mają na to jakiś sposób.
  • Odpowiedz
@Xargo1: Czytam sobie opisy dotyczące kursów i jest napisane, że cały kurs trwa zasadzie kilka godzin. Serio jest możliwe przekazanie całej wiedzy w ciągu takiego czasu? Ja robię sieci LAN i chciałbym tez dorzucić sieci elektryczne. Serio można to streścić w zaledwie kilka godzin?
  • Odpowiedz
  • 0
@leaving_meaning właśnie o to chodzi, że przez kilka godzin nie są w stanie Cię niczego nauczyć, a taki kurs to tylko takie skrótowe przypomnienie głównych norm i zasad przed "egzaminem" (który i tak zdaje 100% uczestników). Wydaje mi się, że zmieniając przepisy chcieli ukrócić to co było do tej pory czyli rozdawanie uprawnień wszystkim jak leci, bo znam kilku takich co uprawnienia zrobili na zapas, a przerastało ich podłączanie prostego włącznika
  • Odpowiedz
swoją drogą ciekawe jak to się ma do swobody przepływu usług

@megawatt: Tak, jak mówię - "nie mamy pana płaszcza i co pan nam zrobi?". Sprowadza się to do tego, że jeżeli ktoś funkcjonuje na lokalnym rynku - to nadal będzie to robił - każdy "nowy" ma problem. Ja mam i wykształcenie kierunkowe i pracowałem >10 lat w Polsce w pokrewnej branży i oczywiście miałem polski SEP. Tu (po części
  • Odpowiedz