Pytanie do osób, które uważają aby nie inwestować w SP500, bo USA spadnie z rowerka gospodarczego hegemona - kto ma niby ich zastąpić? Chińczyki nie mają szans w obecnym systemie, a w USA jest tylu grubasów, że na pewno nie pozwolą aby stracili prymat światowej giełdy. #gielda
@Vestor: ja uważam, że inwestowanie w szeroki rynek w USA aktualnie nie jest dobrym pomysłem, ale zupełnie z innych powodów. Po prostu akcje w USA w tym momencie są przewartościowane i tylko kwestia czasu aż czeka nas dłuższa stabilizacja albo nawet lekkie spadki. Oczywiście jak ktoś inwestuje w perspektywie 20 letniej to w końcu wyjdzie na mocny plus, ale większość ludzi nie wytrzyma i sprzeda jak zobaczy kilkuletniego boczniaka.
@Vestor: Uważam że aktualnie inwestowanie w USA może wyjść bokiem, ale nie dla tego że im się gospodarka zwinie i spadną z rowerka, tylko że czeka ich normalna, zdrowa korekta jak dziesiątki innych wcześniej. Pomarańczowy swoje trzy grosze dodaje do zmienności/niepewności i według mnie przypieczętował korektę.
#gielda
Jak straci Ameryka to wszystkie indeksy poleca w dół. Wierzycie w dominację Chin albo Indii na giełdzie? XD