Wpis z mikrobloga

Najbardziej mnie bawi ten kwik Europejczyków, nie ma drugich takich ludzi z roszczeniowym podejściem i w-------m ego w kosmos. Dosłownie USA nie jest Europie nic winne, a w szczególności nie jest nic winne Ukrainie, z którą nie łączą ich żadne ustalenia.

Ależ teraz będzie bolesny i piękny reality check w Europie, która zamiast inwestować w przemysł obronny, wolała żerować na USA a zaoszczędzony hajs wyrzucać na safety net, którym to europejczycy tak się chełpią.

Nagle okaże się, że żeby Europa mogła samodzielnie się bronić, to trzeba by przekazywać po 5% PKB na zbrojenia, wyobrażacie sobie kwik? Przecież liczba cięć w innych sektorach byłaby gigantyczna. Dania, żeby delikatnie zwiększyć wydatki na obronność, właśnie wprowadziła sporą liczbę cięć, w tym likwidację dnia wolnego od pracy, a to tylko ułamek kosztów XD

Bez cedowania kwestii obronności na USA nagle okaże się, że najbogatszy kraj europy jest biedniejszy od Arkansas XD

#bekazpodludzi #ukraina #wojna #usa
  • 31
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@jednosuw: No to weź sobie może jednak sprawdź z jakich krajów głównie jest ta migracja i jak dokładnie życie wygląda w tamtych krajach. Meksyk, Indie, chiny, filipiny Salvador. Europa i Kanada to jakieś 10% migracji.
S---------y tam hurtowo normalnie XD I to głównie z magistrem w odpowiednich dziedzinach. Czyli co równie dobrze sobie u nas mogą bez problemu życie ułożyć świetnie. To nie jest kowalski na minimalnej.
  • Odpowiedz
@stanleymorison: a ty wiesz do czego slużą te wszystkie bazy amerykańskie w europie tzw tarcze? Oj usa jest winna eu całkiem sporo i nawet nie zdajesz sobie sprawy jak ( ͡° ͜ʖ ͡°) nie ma mowy o wycofaniu się z eu bo to bardzo uderzyłoby w ich bezpieczeństwo atomowe
  • Odpowiedz
@stanleymorison: tak jakby usa nie było na rękę by europa miała jak najsłabsze wojsko i by byli zależni od dostawcy bezpieczeństwa zza oceanu. Silna europa z własnym potężnym przemysłem zbrojeniowym to koszmar amerykańskiej zbrojeniówki.
  • Odpowiedz
@gandalf_rzulty: Uberem to jedziesz na SOR jak jesteś gamoniem, który przyżydził na ubezpieczeniu. Bawi mnie to, że wyzywasz mnie od kuców, a łykasz bajki o tym, że amerykanie masowo stają się bezdomni przez koszty leczenia. Choć wiem, że europejczycy kłamią celowo, bo tutejszy system jest im na rękę, płacisz marne 200 zł i masz full pakiet, bo ktoś inny zapłacił 3,000 PLN za tę samą usługę.
  • Odpowiedz
@Sebastix: a czy ja gdzieś napisałem, że mi się to podoba? Nie głosowałem na Trumpa. Stany już nie chcą lub nie mogą i co mam płakać, jojczyć, bluzgać na Trumpa i to coś pomoże? Jak wyżej, wojna trwa trzy lata, co zrobiły kraje europejskie żeby się wzmocnić? Polska coś tam niby robi, na ile to realne działania mające sens to nie wiem i się nie wypowiadam, bo się nie znam.
  • Odpowiedz
@stanleymorison: Nie, europa nie powinna wyglądać tak, że da się tam żyć będąc w topce zarobków. Zarabiając minimalną powinno dać się żyć w porządku i nie musieć bać o zdrowie i poważne wypadki i czy będzie się miało na jedzenie. Czyli tak jak jest w europie
  • Odpowiedz
@kolhubi: dokładnie, "nie jest nic winne". Są gwarantem ich niepodległości i nienaruszalności granic i oczywiście kolejny raz się okazało że papier jest tyle wart ile zrobione z niego czołgi
  • Odpowiedz