Wpis z mikrobloga

@Migfirefox: log vdev coś daje? To chyba właśnie do writów ale przy SMB to nie działa bo ona ma sequential, ale cache zawsze dobrze działa (ofc. najlepiej mieć milion ramu do tego) :D
  • Odpowiedz
@sorek: W truenasie logi tylko do specyficznych zastosowań. Przy wirutalkach działa (nawet widzę na wykresie moment w którym aktualizowała się wirutalka z Ubuntu na której stoi Immich), ale jak mam na tym SMB to nic to nie daje xd
Migfirefox - @sorek: W truenasie logi tylko do specyficznych zastosowań. Przy wirutal...

źródło: obraz

Pobierz
  • Odpowiedz
@Migfirefox: ja ostatnio walczyłem by znaleźć 4-5x stacje dysków do mojego NAS i matko jak ciężko znaleźć coś dobrego bo te wszystkie USB externale nie przekazują seriali przez co truenas się gubi, w końcu coś znalazłem i nawet działa dobrze, mam tam 3x pod RAIDZ1 i 1x 18T dysk jako spare (został mi ze starego externala).

Ogólnie powiem, że zabawy jest sporo i bardzo lubie truenas+Proxmox, jedyne czego mi brakuje
  • Odpowiedz
@Slazer jeśli chodzi o dyski to coś takiego kupowałem. Chociaż teraz to mam trochę zbieraninę bo jak znalazłem jakiś dysk poniżej 100 zł to kupowałem.
https://allegro.pl/oferta/dysk-hgst-huc721010ass600-1tb-2-5-sas-16310593437

Ogólnie z dyskami 2,5" HDD jest duży problem z dostępnością, więc nawet u----i na allegro są drogie.
Tylko do takiego dysku to już potrzebujesz albo serwera z obsługą dysków SAS, albo kartę HBA co ma złącza SAS.
Migfirefox - @Slazer jeśli chodzi o dyski to coś takiego kupowałem. Chociaż teraz to ...

źródło: 1000018156

Pobierz
  • Odpowiedz
@Migfirefox: czyli w sumie w moim przypadku oszczędności na prądzie przy 2,5 vs 3,5 zjadłby kontroler i cena, bo dyski 3,5 mam, 2,5 sas musiałbym kupić.
Szkoda że nie ma żadnych konsumenckich tanich dysków 2,5 cala z zapisem CMR...
  • Odpowiedz