@del855: a to mendy specjalnie "manipulują" danymi, że niby tylko deweloperzy budują. Bo oddano dokładnie: 199 931 mieszkań. Czyli dalej jesteśmy blisko rekordów budów rok / rok.
Jeżeli w 2024 roku rozpoczęto budowę 152,5 to możemy nawet szacować, że 2026 będziemy chyba mieli rekord oddanych mieszkań ok. 230k a nie "tylko 200k". Czyli to jest ta kontrolowana podaż xD. Deweloeprzy nagle się obrazili i przestali budować wręcz jest przeciwnie.
ale jak to, przecież bez dopłat mieli przestać budować ( ͡º͜ʖ͡º)
i pozwolic zeby Polak zwyczjany stal sie bezdomny? Nie no, az tacy to oni nie sa.... postarsza postrasza, a potem i tak wybuduja, bo tylko to potrafia. Z jednje strony starszyc, marudzic, a z drugiej "zapraszamy do biura aby opowiedziec o uniklanych wlasnosciach naszej inwestycji" - czytaj brakuje kasy na wykonawcow i rate reaslingowa porsche
@del855: Bardziej mi chodzi o to, że może się wydawać, że developerzy manipulują podażą i to co się teraz dzieje wokół rządowego programu kredytów jest teatrzykiem, który się zakończy po wyborach, wprowadzeniem kredytu i w przyszłym roku oddaniem rekordowej liczby mieszkań, po podbiciu cen przez BK
no jest to jakas teoria, tylko problem z nia jest taki: powiedz jak uzbierasz 231 poslow za doplatami, kiedy za jest tylko KO+ PSL a wszyscy inni przeciw.... a i KO/PSL za kazdym razym jak cos burknie o tym publicznie to potem przez tydzien sie z tego tlumaczy...
Sprawa stala sie zbyt medialna, zeby to "przepchac kolanem" plus koalicajcni zwyczjanie cos probuja na temacie ugrac, a pis? No to
@del855: Pytanie ile z tego co robią dziś partie polityczne to teatrzyk, który się skończy po wyborach prezydenckich. Ja myślę, że zaraz po wyborach maski opadną i wyjdzie nowy projekt z nową nazwą i może znajdzie się odpowiednia ilość głosów.
Pytanie ile z tego co robią dziś partie polityczne to teatrzyk, który się skończy po wyborach prezydenckich.
Ja myślę, że zaraz po wyborach maski opadną i wyjdzie nowy projekt z nową nazwą i może znajdzie się odpowiednia ilość głosów.
czyli przyznajesz, ze na dzis nie ma tych 231 poslow... nie bardzo rozumime co ma sie zmienic po wyborach prezydenckich, kiedy to nie od prezydenta zalezy czy cos w sjemie zostanie przegloswane czy nie -
#nieruchomosci
źródło: Zrzut ekranu 2025-01-23 110251
PobierzJeżeli w 2024 roku rozpoczęto budowę 152,5 to możemy nawet szacować, że 2026 będziemy chyba mieli rekord oddanych mieszkań ok. 230k a nie "tylko 200k". Czyli to jest ta kontrolowana podaż xD. Deweloeprzy nagle się obrazili i przestali budować wręcz jest przeciwnie.
źródło: Zrzut ekranu 2025-01-23 o 11.15.37
Pobierzdla jasnosci:
to KOWALSCY zwolnili z budowa domow - i to widac w statsach
natomiast deweloperka trzyma
a jak nie wjedzie?.... to co?... zburza je? :)
@jenotpl:
i pozwolic zeby Polak zwyczjany stal sie bezdomny? Nie no, az tacy to oni nie sa.... postarsza postrasza, a potem i tak wybuduja, bo tylko to potrafia. Z jednje strony starszyc, marudzic, a z drugiej "zapraszamy do biura aby opowiedziec o uniklanych wlasnosciach naszej inwestycji" - czytaj brakuje kasy na wykonawcow i rate reaslingowa porsche
no jest to jakas teoria, tylko problem z nia jest taki: powiedz jak uzbierasz 231 poslow za doplatami, kiedy za jest tylko KO+ PSL a wszyscy inni przeciw.... a i KO/PSL za kazdym razym jak cos burknie o tym publicznie to potem przez tydzien sie z tego tlumaczy...
Sprawa stala sie zbyt medialna, zeby to "przepchac kolanem" plus koalicajcni zwyczjanie cos probuja na temacie ugrac, a pis? No to
Ja myślę, że zaraz po wyborach maski opadną i wyjdzie nowy projekt z nową nazwą i może znajdzie się odpowiednia ilość głosów.
czyli przyznajesz, ze na dzis nie ma tych 231 poslow... nie bardzo rozumime co ma sie zmienic po wyborach prezydenckich, kiedy to nie od prezydenta zalezy czy cos w sjemie zostanie przegloswane czy nie -