Wpis z mikrobloga

@NieDlaWykopka: sory to niech bog mnie nie karze, za to że potrzebuje twardych logicznych dowodów. To tak jakby ktos se powiedzial ze istnieje Yeti i mam go zaprosić do swojego serca, po prostu uwierzyć 😍
  • Odpowiedz
@NieDlaWykopka: Hmmm, można powiedzieć, że można odróżnić dwie wiary:
1. Wiara w istnienie Boga (myślę, że to jest ta łatwiejsza wiara, ale wg mnie niepełna, bo człowiek zatrzymuje się i nie poszukuje relacji z Bogiem)
List Jakuba 2:19:

Wierzysz, że Bóg jest jeden? Słusznie czynisz, lecz także i złe duchy wierzą i drżą.

Hmmm, demony też wiedzą, że Bóg istnieje, ale nie szukają
  • Odpowiedz
@NieDlaWykopka:

UBG Ef 2:8: "⁸ Łaską bowiem jesteście zbawieni przez wiarę, i to nie jest z was, jest to dar Boga."

Tak, tutaj jest sedno, tylko są pewne prerekwizyty, musisz uwierzyć w to, że Bóg przelał za ciebie krew (Dz 20, 28), bo tylko taka ofiara jest doskonała i tyko doskonała miłość zaspokaja nieskończoną sprawiedliwość. Jeżeli wierzysz w innego Boga, niż Jezusa to zaczyna być problem, bo "Kto nie oddaje czci
  • Odpowiedz
@kubako: Polska już przed zaborami weszła w bezmyślną dewocję i obrzędowość. Widać jak to się skończyło (zabory). Wcześniej, kiedy istniała dyskusja w świecie chrześcijańskim w Polsce, to był złoty wiek. Wskazuję tu na otwartość umysłu.
  • Odpowiedz
@korell: prawda, to wiadomo. Krwawa ofiara Jezusa Chrystusa, który jako jedyny mógł zapłacić za ludzki grzech, bo tylko Bóg może zapłacić za przekroczenie prawa, które jest święte i doskonałe jak sam Bóg.

No, a nie tyle chodzi by działać od siebie (bo to jak szata splugawiona), ale żeby dać się prowadzić i w tym trwać. My jesteśmy gliną, Bóg garncarzem.
  • Odpowiedz