Wpis z mikrobloga

Samonastawny klucz płaski 6004 Joker XS Wera

@masqar: oprócz tego knipex 86 03 250 (tyko nie wiem czy ten rozmiar) lidl ostatnio podróbkę za 50zł sprzedaje i knipex cobra albo coś podobnego.

@Jarek_P jedna rurka max 18mm z resztą to chyba woda użytkowa taki średni sens zamrażania widzę, ale ameryka to se mogą.
  • Odpowiedz
  • 0
@wypokowy_expert To noe Ameryka, tylko UK. Rurki to co tam zamrażał są to 15mm i wymieniał tzw po angielsku te zawory to nazywają się ballofix valve. Zamrażacz spoko, też go używałem. 15 lat pracowałem jako hydraulik w UK, to wiem :) No i też posiadam takie narzędzia jak On :)
  • Odpowiedz
z resztą to chyba woda użytkowa taki średni sens zamrażania widzę, a

@wypokowy_expert: chrzanić ich rurki, mnie się sama idea podoba, Zamrażarki do rur funkcjonujące u nas to są duże i drogie jak licho maszyny, ale zamrożenie stalowej rury CO nie jest dla nich problemem, zastanawiam się, czy doraźne użycie zamiast tego jednego pojemnika preparatu "Freeze" za 30zł dało by ten sam efekt.
  • Odpowiedz
@wypokowy_expert: Jak na szybko sprawdziłem na ich amazonie, sam preparat do mrożenia elektroniki też nie jest tani, butla 20oz odpowiadająca naszemu 600ml kosztuje coś koo 50$, więc tu za resztę kwoty masz mankiet i zaworek. Bardziej mnie rajcuje fakt, że ta butla wystarcza na do sześciu mrożeń. Choć clue wypowiedzi może tkwić w słowie "do" (dependent on pipe material and size). i dotyczyć miedzianej rureczki fi15 ze stojącą wodą. Ale
  • Odpowiedz
@Jarek_P: jakby mieć kogoś kto to przemyci z UK to można by pomyśleć https://www.bes.co.uk/arctic-spray-pro-solo-pipe-freezer-kit-23696/?nosto=nosto-page-category1 coś czuje że to zawiera zakazany w UE składnik...
Na allegro jest jeden więszy zestaw 1300zł z 1 butelką...

W sumie można by próbować zrobić dziadowersje DIY wzorując się na tym https://www.arctic-hayes.com/Catalogue/Pipe-Freezing/Arctic-Hayes-Disposable-Pipe-Freeze-Kits/ARCTIC-SPRAY-ZE-PIPE-FREEZE-KIT-SMALL-ZEK1

Butelka zamrażacza elektronicznego, albo nawet "sprężonego powietrza", kawałek pianki izolacyjnej z większej rury wyłożonej w środku warstwą przepuszczalnej gąbki albo nawet szmaty.
  • Odpowiedz
Butelka zamrażacza elektronicznego, albo nawet "sprężonego powietrza",

@wypokowy_expert: ten pomysł ma jedną słabą stronę. NIe jestem pewien co do składu zamrażacza dla elektroników (na moim słowa na ten temat nie ma), ale "sprężone powietrze", to jest zwykły propan/butan, wypuszczenie zawartości takiego pojemnika w powietrze w np. niedużej łazience może mieć przykre konsekwencje, gdy np. potem spróbujesz odpalić palnik, żeby złączkę Cu zalutować. Niby wszystko się da i niby wystarczy zadbać
  • Odpowiedz
palniku można zapomnieć że istnieje.

@wypokowy_expert: chyba, że jest potrzebny, bo instalacja miedziana, a mroziłeś po to, by ją przerobić :D
Zresztą palnik nie palnik, przy wybuchowym stężeniu gazu, iskra wystarczy z żaby do rur, co się omskła i stuknęła w żeliwne kolanko. Chyba nie robiłbym tego bez wentylatora postawionego z boku i przedmuchującego okolice pracy gdzieś na zewnątrz pomieszczenia.
  • Odpowiedz
@wypokowy_expert: ja tam się nie znam, ale chatgpt, który zna się na wszystkim twierdzi, że palność jest ograniczona i jedynie w pewnych warunkach, w dodatku w innej wersji związku:

"
TRANS-1,3,3,3-Tetrafluoroprop-1-ene (nazwa handlowa: HFO-1234ze) jest gazem fluorowanym stosowanym głównie jako czynnik chłodniczy, środek spieniający lub aerozolowy. W przeciwieństwie do wielu starszych czynników chłodniczych, HFO-1234ze cechuje się niskim potencjałem tworzenia efektu cieplarnianego
  • Odpowiedz
@Jarek_P: ja się sugerowałem tym (Z wiki)

Combustion experiments with trans-1,3,3,3-tetrafluoropropene produce carbon dioxide, carbonyl fluoride and hydrogen fluoride as the main combustion products. The determination of the flammability range leads to the classification of trans-1,3,3,3-tetrafluoropropene as a highly flammable gas.

I karta charakterystki samego prodkuktu:
ujowo się kopiuje, ale keep away from hot sufrace, sparsk ....
  • Odpowiedz