Wpis z mikrobloga

@Onoki: Ja też teraz biegam na rozmowy cały czas ale na programistę Javy albo Androida + Javy. Jeżeli rozmowa ma trwać godzinę to przygotuj się, że część HR-owa będzie trwała 5 min a reszta to maglowanie z C++, algorytmów i pewnie środowiska Linux w Twoim przypadku. Ja przygotowałem sobie bardzo, krótką prezentację projektów nad którymi wcześniej pracowałem na studbazie i od niej zaczynam pokazujac ja na tablecie. Potem jest magiel.
  • Odpowiedz
@Onoki: no to dwie części rozmowy. Pierwsza z hr dlaczego co gdzie jak i po co, krótko po angielsku. Ja dostawałem pytania gdzie chciałbym jechać na wakacje lub opisać swój dzień. Druga część rozmowy to były pytania techniczne od przyszłego szefa. Ja pamiętam, że dostawałem kilka kodów i jaki będzie ich wynik.
  • Odpowiedz
@Straszny_Potwor: Jestem na trzecim roku. Z algorytmów i algorytmiki czuje się bardzo silny, natomiast boje się, że mogą mnie złapać na pomyłce przy jakichś pierdołach jak polimorfizm, obsługa wyjątków czy współbieżność. Z Linuksa ogarniam na poziomie użytkownika i liczę, że mi nie każą kompilować j---a.
  • Odpowiedz
@Onoki: podejdź z pokorą do rozmowy i rozmówcy. Ja dostałem się do pierwszej pracy jeszcze podczas studiów na 2 roku na pełny etat (studiowałem zaocznie). Byłem zdziwiony bo udało się po pierwszym wysłanym cv. Zaproponowano mi 5k brutto bez doświadczenia. Teraz jak tak myślę to chyba dobrze zrobiłem przyznając się kiedy czegoś nie wiedziałem i nie próbując na siłę wymyślać odpowiedzi.
  • Odpowiedz
@duffman: Będą chcieli sprawdzić jak radzisz sobie z rozwiązywaniem podstawowych problemów także na początek lecą proste algorytmy a potem jakieś, które wymagają lepszej znajomości API. Raczej nie musisz umieć na pamięć podstawowych algorytmów ale nie zdziwiłbym się jakby o to zapytali na koniec.
  • Odpowiedz
@duffman: Dla mnie algorytmika to umiejętność sprowadzania nowych problemów do znanych już rozwiązań. Ostatnio na przykład trafiło mi się zadanie, to rozwiązania którego bardzo przydatna była mediana. Wiem, że medianę najlepiej jest wyznaczyć za pomocą "algorytmu magicznych piątek", bo ma liniową złożoność. Jak to ścierwo zaimplementować? Nie mam pojęcia, chociaż już kiedyś to zrobiłem. Ale wiem, że jak będę tego potrzebował mediany to będę w stanie szybko i napisać ten
  • Odpowiedz