Czy jest szansa że te komputerki z Aliexpress wysyłają jakąś telemetrię hardwarowo komuś? Bo płyty główne nie mają żadnej nazwy, nie wiadomo co tam jest. Czy może takie coś byłoby od razu wykryte i nagłośnione? #elektronika #linux
@ewolucja_myszowatych: no z huaweiem im troche zajęło chyba, a jednak ta firma była już wtedy całkiem rozpoznawalna. Nie chce straszyć, no ale taka uwaga przyszła mi do głowy.
@ewolucja_myszowatych: Warto by co najmniej nie korzystać z wgranego systemu i monitorować ruch po zakupie. Jak masz więcej czasu to google 'firmware analysis'.
@Mirek007: właśnie o hardware mi chodzi bo softwarowo to w miarę dużo da się poblokować. Ale jak tu trzeba robić analizę firmwaru to wydaje mi się że za dużo zachodu i lepiej kupić jakiegoś intela
@ewolucja_myszowatych: Teoretycznie to w UEFI coś może być zaszyte, może być nawet coś w stylu rootkita. A praktycznie, to co najwyżej chińczyk zainstaluje pirackiego windowsa z keyloggerem, którego pozbędziesz się przez format.
@ewolucja_myszowatych: mam takiego toptona już drugi rok, robi mi za serwer na wirtualki (proxmox)... i nic nie wysyła;) Monitoruje go bo dwie wirtualki to windowsy postawione na obrazach z torrenta. (Proxmox też zresztą z torrenta, ale link oczywiscie oficjalny).
Wracając do tematu: taki mini pc, żeby wysyłał niechcianą telemetrię to musi: - mieć zmodyfikowany OS (dość łatwe do wykrycie i jeszcze łatwiejsze do
#elektronika #linux
źródło: ali
PobierzNie chce straszyć, no ale taka uwaga przyszła mi do głowy.
źródło: d0401f3e4a0adea69bbb4339c0a5360481ab9b7090ae8745c2b42d5c6e03e678
PobierzA praktycznie, to co najwyżej chińczyk zainstaluje pirackiego windowsa z keyloggerem, którego pozbędziesz się przez format.
mam takiego toptona już drugi rok, robi mi za serwer na wirtualki (proxmox)... i nic nie wysyła;)
Monitoruje go bo dwie wirtualki to windowsy postawione na obrazach z torrenta. (Proxmox też zresztą z torrenta, ale link oczywiscie oficjalny).
Wracając do tematu: taki mini pc, żeby wysyłał niechcianą telemetrię to musi:
- mieć zmodyfikowany OS (dość łatwe do wykrycie i jeszcze łatwiejsze do