Wpis z mikrobloga

@Sl_w_k_1: 2mm rantu czyli zużyte 4mm tarczy? To już chyba tarcza jest do wymiany.

Ja sporo jeżdżę po torze i katuję jedną tarczę na sezon. W cywilnym aucie bez ekstremalnych przebiegów nie jest możliwe takie zużycie
  • Odpowiedz
  • 0
@WykopanyDzon: passat a tarcze to nie mam pojęcia. Pan mechanik zamawiał.
W poprzednim musiałem po roku zmienić tarcze ale wtedy 50 tysiacy zrobiłem w rok i to po autostradzie więc były duże obciążenia.
  • Odpowiedz
@Sl_w_k_1: jeździsz na aktywnym tempomacie? Gdzieś czytałem że szczególnie w grupie VW mocno wpływa na życie tarcz i klocków, bo auto cały czas delikatnie "hamuje" by dostosować prędkość.
  • Odpowiedz
@Sl_w_k_1: @cwlmod aktywny tempomat mocno zużywa tylne tarcze i klocki. Op wspomniał że go wszędzie używa, to może być przyczyną szybszego zużycia z tyłu niż z przodu. Przy aktywnym tempomacie hamuje tył.
  • Odpowiedz
@Sl_w_k_1 aktywny tempomat korzysta głównie z tylnych hamulców żeby przy dohamowaniu nie ruszyło przypadkiem kierownicy na nierówności.
Jak się dużo jeździ na aktywnym to tylne tarcze po prostu znikają. Nawet samo uczucie hamowania jest inne niż przy manualnym.
  • Odpowiedz
@Sl_w_k_1 nie jest to normalne, u mnie po 10kkm dalej jak nowe tyle że ja jeżdżę tak aby jak najmniej dotykać pedalu hamulca a już nie raz się spotkałem że jakaś baba z górki na sprzęgle i hamulcu jeździ
  • Odpowiedz